Ziua de 1 aprilie – istoric

1 aprilie

Te-ai pregatit sa faci farse si pacaleli? Sau poate le-ai facut deja. Ziua de 1 aprilie este la nivel mondial considerata ziua pacalelilor, in aceasta zi ai tot dreptul sa faci farse, insa poti sa si primesti! De cat timp dateaza aceasta zi a pacalelilor este o intrebare pe care multi si-o pun, insa raspunsul este destul de greu de gasit.

Data exacta si locul in care a luat nastere conceptia de a pacali in data de 1 aprilie ramane invaluita in mister. Diverse teorii au aparut, unele care dateaza inca din secolul al 15-lea. Din punct de vedere documentar, atestarile arata ca ziua pacalelii a inceput sa fie implementata in societate dupa introducerea calendarului gregorian.

A face farse in aceasta zi subliniaza inca o data rolul umorului, un rol foarte important in viata fiecaruia dintre noi. Rasul este uneori un medicament foarte bun. Ziua pacalelii a ajuns in diverse tari precum Scotia, Anglia, apoi intreaga Europa.

Conform unor surse, cand regele Charles al IX-lea al Frantei a introdus noul calendar, ziua anului nou a fost mutata corespunzator. Cum in acele vremuri comunicarea era putin mai dificila, noutatile si schimbarile in calendar nu au ajuns in acelasi timp la toata lumea. Chiar si cei care stiau despre schimbarea calendarului la inceput nu se sinchiseau sa il urmeze. Astfel se considera ca se pacalesc urmand calendarul vechi.

In Scotia exista doua zile in care se sarbatoreste ziua pacalelii, respectiv 1 si 2 aprilie. In cultura straveche, persana, oamenii isi faceau unul altuia farse in fiecare a 13-a zi a noului an persan. Pe 1 si 2 aprilie, iranienii de asemenea isi fac farse, iar ziua este sarbatorita sub numele specific „Sizdah Bedar”.

Dupa cum se poate vedea, ziua pacalelii este asociata cu multe teorii si povesti, insa doar cateva mai importante am mentionat aici. In aceasta zi insa, sarbatorim rasul, facem farse prietenilor si cunostintelor si ne mai detensionam, ne mai distragem atentia de la rutina zilnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *