Printre cei mai veninosi serpi se numara si vipera, insa un lucru foarte important de tinut minte este acela ca, acestea nu ataca daca nu simt un pericol. Dar, pentru pasionatii de munte, care nu pot renunta la camping-ul cu cortul pe perioada verii, viperele devin un aspect important. Sezonul cald reprezinta perioada anului in care viperele de munte devin active si au un potential periculos foarte ridicat.
In Romania, cele mai cunoscute specii de vipere sunt Vipera ammodytes ammodytes si Vipera ammodytes montandoni. Prima specie de vipere mentionata este caracteristica zonelor din Banat si din Oltenia, intalnindu-se in tara Hategului si in Muntii Apuseni; ce-a de-a doua categorie insa, este reprezentativa pentru un areal mai restrans, fiind intalnite predominant in Dobrogea.
In Banat, viperele sunt intalnite de cele mai multe ori la Cazanele Dunarii, in Mehedinti, in Muntii Cernei, iar cea mai cunoscuta zona este reprezentata de Cheile Cibului, care, de altfel, este declarata ca rezervatie naturala protejata de lege care gazduieste cea mai mare populatie de vipere din tara. De asemene, in judetul Alba se intalneste o alta specie pe cale de disparitie, iar in zona Hunedoarei, viperele pot fi intalnite in Muntii Retezat, in zona Cetatii Deva si in Defileul Jiului.
In Romania se cunosc aproape 23 de specii de vipere, iar, pe langa celebra vipera cu corn, in tara se pot intalni si viperele negre dar si viperele de stepa.
Diferenta dintre Vipera ammodytes si un sarpe normal?
Vipera ammodytes este cea mai mare vipera care se intalneste in Romania si poate atinge o dimensiune de aproape 90 de centimetri, masculii fiind mai mari si mai agresivi decat femelele. De asemenea, aceasta specie de vipera poate fi intalnita in stanci sau pe roci calcaroase, care sunt predominate de arbusti, dar si in padurile de foioase. Aceasta este inatlnita, cel mai frecvent, la o altitudine de pana la 2000 de metri, deoarece este o specie care nu iubeste frigul.