A te ridica din pat poate fi foarte greu, mai ales daca ai atipit abia cu jumatate de ora in urma. Stim cu totii ce inseamna sa nu te poti odihni noaptea, insomnia este o problema cronica ce poate dura uneori o luna sau chiar mai mult, caracterizata de dificultati in a adormi sau a avea un somn linistit.
Insomnia poate fi o mare problema, o indelunga privare de somn poate provoca dureri de cap, dureri de spate, iritabilitate, scaderea imunitatii si multe alte probleme de sanatate. Cei care nu au parte de suficienta odihna au un risc mai mare de a se imbolnavi de orice, de la depresie pana la afectiuni ale inimii sau probleme cu tensiunea arteriala. Asta nu inseamna ca cei ce sufera de insomnie nu mai au nici o cale de scapare. O vizita la medic te poate ajuta sa gasesti cauza problemei si sa obtii un tratament care sa te puna inapoi pe picioare – de multe ori nu implica tratament medicamentos. Inainte de a face o programare la medic este bine sa cunoastem urmatoarele despre insomnie:
1. Poti sa fii predispus insomniei, unii oameni reusesc sa adoarma mai usor, altii mai greu, pot fi probleme de natura biologica sau pot fi neregularitati in programul general de odihna care provoaca aceste stari. Chiar daca esti predispus nu inseamna ca nu te poti trata, poti sa iti reorganizezi programul, sa-ti reglezi ceasul biologic in asa fel incat sa revii la starea normala.
2. Identificarea cauzelor – daca o persoana care a dormit bine dintotdeauna are dintr-o data probleme cu somnul, trebuie tinut cont de cauza ce a declansat problema si de cauza care o perpetueaza. Prima este evenimentul stresant – intr-un fel bun sau rau – care creaza intreruperea initiala a programului de odihna, iar cel de-al doilea factor este cel ce face ca aceasta stare sa persiste, chiar daca evenimentul declansator a trecut de mult. Cauzele ce il provoaca sunt foarte diverse, fie un examen pentru care esti ingrijorat, fie chiar planificarea nuntii, iar cel mai important factor care contribuie la continuarea problemelor este comportamentul – de exemplu un program de somn diferit, ore de culcare si de trezire diferite in fiecare zi.
3. Poate avea si o legatura cu depresia, aceasta cauzeaza probleme cu somnul pe langa anxietate si intensificarea problemelor prezente la un moment dat. Aceste cauze tratate impreuna pot duce la remedierea situatiei din toate punctele de vedere.
4. Daca vrei sa scapi de insomnie, nu e neaparat sa recurgi la pastile si somnifere. Foarte important este respectarea unor reguli generale privind odihna: camera trebuie sa fie aerisita, racoroasa, trebuie sa eviti cofeina cu cel putin 12 ore inainte de ora de culcare – care trebuie sa fie aceeasi pe cat posibil, la fel ca si ora de trezire. Daca nu ai dormit suficient pe timpul noptii poti sa recuperezi odihnindu-te cu un somn de dupa-amiaza.
5. Alimentatia are si ea un rol important. Unele alimente consumate inainte de culcare te pot tine treaz sau pot provoca un somn nelinistit, neodihnitor, in timp ce altele te calmeaza si iti provoaca somnolenta.
6. Daca acorzi prea multa atentie problemei o poti agrava. Nu contoriza tot timpul orele de somn, nu te concentra prea mult asupra perioadelor in care esti activ si a celor in care te odihneti – daca te simti obosit, treci la repaos!