Somnul poate afecta relatiile

somn

Cat de bine ai dormit noaptea trecuta? Te-ai trezit in aceasta dimineata odihnit si fresh, sau simti ca esti mai obosit decat atunci cand ai mers la somn? Raspunsurile la aceste intrebari ar putea descrie perfect modul in care relationezi cu partenerul tau.

In cadrul unei cercetari conduse de catre Amie Gordon si Serena Chen de la Universitatea din California, participantii care au luat parte la acest studiu au fost rugati sa completeze un sondaj online scurt, in fiecare zi, timp de doua saptamani. Asadar, participantii au fost nevoiti sa declare cat de mult dorm, de cate ori se trezesc in timpul noptii, cat de obositi s-au simtit pe parcursul zilei si daca au avut unele conflicte in relatia cu partenerul .

Ce au descoperit?

Pe parcursul celor doua saptamani, oamenii care au avut un somn mai dificil au raportat ca au avut conflicte cu partenerii lor. Insa, chiar si o noapte proasta se pare ca a avut un impact major asupra conflictului in relatie. In momentul in care oamenii au dormit mai rau decat de obicei, au fost mai predispusi de a se certa cu partenerul lor a doua zi. Cu toate ca anxietatea, stresul si conflictul au un impact mare asupra calitatii somnului unei persoane, cercetatorii au putut sa declare ca acest lucru este o posibila explicatie a acestor rezultate.

Cu toate ca au existat cazuri in care unul dintre parteneri si-a invinovatit iubitul/a pentru un somn prost – din cauza sforaitului, de exemplu – se pare ca somnul neodihnitor are legatura foarte mare cu conflictele care apar in ziua urmatoare.

Calitatea somnului nu numai ca a avut un impact asupra conflictului dintre parteneri. De asemenea, a avut un impact si asupra modului in care partenerii percep conflictul. Oamenii care au parte de un somn mai putin odihnitor declara ca se simt foarte prost in timpul conflictului si nu reusesc sa isi dea seama de emotiile partenerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.