A vinde orice nu este un lucru tocmai usor, lucru pe care probabil l-ai descoperit in momentul in care ai incercat pentru prima data sa vinzi ceva. In continuare cateva sfaturi pentru cei ce sunt la inceput in domeniul vanzarilor, nu sunt lucruri neobisnuite sau strategii care vor garanta succesul vanzarii. Vor oferi doar acea piatra de temelie necesara construirii unei strategii de vanzare de succes.
Inainte de a incerca sa vinzi un produs, trebuie sa il cunosti in totalitate, atat aspectele sale pozitive cat si cele negative. Pentru reusita vei pune accent pe aspectele pozitive, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ascunzi partile negative. Cumparatorii incep sa aiba indoieli daca nu exista nici un defect sau neajuns, de aceea trebuiesc informati atat despre partile bune cat si cele rele ale produsului sau serviciului pe care urmeaza sa il achizitioneze.
Increderea este cheia. Inainte de vanzare, trebuie sa fii foarte sigur pe tine. Clientul iti va simti entuziasmul si chiar daca nu are nici cea mai mica intentie de a cumpara, te va asculta si poate chiar va fi convins.
Pentru a fi un bun vanzator, trebuie sa te pui si in situatia clientului. Gandeste-te ce i-ar placea clientului sa auda, identifica-i nevoile si astfel vei evita refuzurile cu care inevitabil te vei intalni pe parcursul carierei in vanzari.
Asculta clientul. Lasa-l sa-ti spuna ceea ce isi doreste si tine minte acest lucrul. Chiar daca se decide in cele din urma sa nu cumpere, intreaba-l de ce a luat aceasta decizie. Pe viitor iti vei putea imbunatati strategia si in acelasi timp va vedea ca ii este acordat interes, ceea ce il poate face sa se intoarca la un moment dat.
Abordeaza refuzurile intr-un mod pozitiv. Tot timpul vor exista clienti care iti vor respinge din start oferta. Raportul poate fi chiar de 1 la 10 sau mai mare in unele cazuri, intre clientul care se decide sa cumpere si numarul total de clienti ofertati. Refuzurile nu trebuie sa te descurajeze, va trebui sa privesti fiecare refuz ca pe o provocare si ca pe un motiv de a insista si de a munci mai mult pentru reusita.
Construirea de relatii pe termen lung bazate pe incredere este o importanta parte a strategiei de vanzari. Tot timpul trebuiesc avute in vedere efectele pe termen lung, indiferent de ceea ce se face sau se spune. Clientii trebuiesc tentati, dar nu mintiti. S-ar putea sa reuseasca prima vanzare in acest fel, insa in momentul in care clientul descopera ca a fost mintit, nu se va mai intoarce. De aceea este bine sa se mentina o legatura intre vanzator si client bazata pe incredere, chiar si dupa vanzare.