Program de lucru flexibil – pro si contra

flexibil

Trendul general urmat de afaceri si corporatii este un program de lucru fix, de opt ore. Multe firme insa trec la programe de lucru flexibile, pentru avantajele pe care acestea le ofera. Programul de lucru flexibil ofera angajatului posibilitatea sa isi gestioneze timpul de lucru in functie de necesitati, cu conditia ca treaba sa fie facuta la timp. In continuare cateva avantaje si dezavantaje ale programului de lucru flexibil.

Avantaje pentru angajat

  • programul de lucru flexibil face loc pentru mai mult timp cu familia sau alte activitati.
  • se economiseste timp cu transportul si combustibilul.
  • angajatul nu se simte legat de program si uneori are o productivitate mai buna cand lucreaza dupa un program flexibil
  • flexibilitatea programului de lucru este un mare avantaj pentru cei ce prefera sa lucreze noaptea, angajatul isi poate organiza timpul dupa bunul plac si orele de munca le poate face in orice moment al zilei doreste.

Avantaje pentru angajator

  • un angajat multumit si fericit este tot ceea ce isi doreste un angajator, si acest lucru este oferit de programul de lucru flexibil, dand angajatului libertate.
  • sansele ca angajatii sa absenteze sunt reduse considerabil printr-un program flexibil.
  • se creaza o buna imagine pentru angajator, prin libertatea acordata angajatilor.
  • programul de lucru flexibil incurajeaza indirect recrutarea de angajati talentati.

Exista de asemenea si dezavantaje, principalul ar fi ca angajatii nu reusesc totdeauna sa dea randament 100%. Pentru a-si lua o zi libera, angajatul va lucra mai mult intr-o zi si performantele ii vor scadea astfel. Acest lucru este un dezavantaj atat pentru angajat cat si pentru angajator. Multi profita de acest privilegiu de a lucra dupa un program flexibil, de aceea este necesar un training si o motivare a angajatilor pentru contracararea acestui factor. In cele din urma, programul flexibil poate fi in avantajul angajatorului dar si angajatului, daca este gestionat cum trebuie. Secretul este pastrarea unui echilibru si un bun management al timpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *