Principalele semne ale depresiei

Adesea citim despre ce este depresia si ce o cauzeaza, insa nu reusim de fiecare data sa identificam simptomele in detaliu. A te descurca cu depresia nu este un lucru usor pentru nimeni, te poate lovi oricand, datorita diverselor motive, de la presiunea psihica asupra ta pana la o viata romantica nereusita. Depresia usoara este un lucru obisnuit in ziua de azi si este traita, constient sau nu, de multe persoane. O lista a simptomelor depresiei este prezentata in cele ce urmeaza, impreuna si cu efectele pe care le genereaza, atat la barbati, cat si in cazul femeilor si copiilor.

Barbatii se exteriorizeaza mai greu, un semn al depresiei care apare fiind plansul. De obicei toate sentimentele si problemele sunt tinute ascunse, si cand se aduna prea multe sentimente astfel suprimate, barbatii devin mai agresivi si mai iritabili. Semnele care apar cel mai des in cazul lor sunt:
– respect de sine scazut
– tendinte comportamentale sinucigase
– stres
– lipsa interesului fata de activitati considerate placute in alte conditii
– oboseala
– fluctuatii in pofta de mancare
– probleme cu somnul
– apatie
– probleme sexuale
– ostilitate
– stare de iritare si agresivitate verbala si fizica

In cazul femeilor depresia se poate observa mai frecvent, intrucat isi exteriorizeaza mai usor sentimentele si sunt mai deschise in aceasta privinta decat barbatii. Femeile sufera de schimbari majore de atitudine cand sunt in depresie, intrucat la femei poate fi cauzata si de factori biologici precum sarcina sau diverse alte schimbari hormonale. Cateva simptome ar fi:
– tristete si anxietate
– somn prea mult sau privarea de somn
– emotii duse la extrem
– schimbari bruste de atitudine
– lipsa sau cresterea accentuata a poftei de mancare
– lipsa concentrarii
– dezvoltarea tendintelor sinucigase
– letargie si oboseala
– sentimente de vinovatie
– lipsa interesului pentru activitati considerate, de altfel, placute
In cazul femeilor insomnia si depresia merg mana in mana si aceasta din urma mai poate cauza o crestere sau o scadere brusca in greutate si poate duce la vicii sau dependenta ce poate dauna ulterior

Depresia in cazul copiilor este foarte periculoasa, ei de multe ori nici nu constientizeaza ce li se intampla, nu stiu exact in ce consta depresia si prin ce stagii pot trece. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la semnele aparitiei acesteia si sa mentina pe cat posibil un mediu cat mai placut si sanatos pentru copil. Printre semnele depresiei la copii se numara:
– iritabilitate
– tristete in legatura cu orice
– anxietate
– abordare pesimista a oricarui lucru
– sentiment accentuat de vinovatie
– schimbari bruste de atitudine
– oboseala

Fie ca e in cazul femeilor, barbatilor sau copiilor, depresia nu trebuie ignorata si trebuie sesizata inca din primele simptome, pentru a nu se agrava si a avea consecinte nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *