Pericolele aditivilor si conservantilor alimentari

aditivi conservanti

Cand se impune nevoia de a depozita alimente pentru o perioada mai mare de timp, intervine procesarea. Pe parcursul acestei procesari se adauga chimicale si substante cunoscute sub denumirea de aditivi. Acestia mentin calitatea alimentelor si in plus, conservantii sunt de asemenea necesari pentru a preveni alterarea acestora.

In zilele noastre, se face simtita din ce in ce mai mult tendinta de a consuma alimente gata preparate din marketuri, in loc sa le preparam acasa. Astfel de alimente contin tot felul de aditivi si de conservanti in asa fel incat calitatea si aroma produselor sa nu fie alterata de bacterii si de mucegai. Mai mult de 3000 de aditivi alimentari alaturi de conservanti sunt utilizati in industria alimentara si devin disponibile in comert, in principal folositi cu scop antioxidant si anti-microbian.

Desi acesti aditivi sunt esentiali pentru depozitarea mancarurilor si conservarea lor, pot prezenta si motive de ingrijorare, intrucat au efecte adverse asupra sanatatii. Pot provoca diferite alergii si conditii medicale precum hiperactivitate si deficit de atentie la unele persoane care sunt sensibile la astfel de chimicale. Alimentele cu continut de aditivi mai pot provoca si astm, febra si alte reactii precum iritatii, stari de voma, dureri de cap, inrautatiri ale eczemelor si asa mai departe. Alte cateva posibile pericole ale acestora sunt enumerate in continuare.

  • benzoatii declanseaza alergii precum iritatii ale pielii, astm dar in acelasi tip cercetarile arata ca pot afecta si creierul
  • bromatii distrug pur si simplu nutrientii din alimente, pot crea stari de greata si diaree
  • cofeina are proprietati diuretice si de stimulare, poate provoca stari de nervozitate, palpitatii si uneori afectiuni ale inimii
  • zaharina cauzeaza reactii toxice si provoaca reactii alergice ce afecteaza pielea, tractul gastrointestinal si inima
  • mono si digliceridele pot provoca defecte din nastere, modificari genetice si cancer

Pentru a minimiza riscul dezvoltarii de afectiuni, fie ele cardiace sau de alta natura, trebuie evitat aportul de alimente excesiv in organism. Inainte de achizitionarea alimentelor conservate se impune si verificarea ingredientelor si pe cat posibil cumpararea de alimente organice care sa nu contina astfel de aditivi si conservanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *