Mituri despre alimentatie

alimentatie

Oamenii, preponderent femeile, cred in diverse mituri legate de mancare, avand cunostinte bogate despre alimentatia sanatoasa. Sunt toate aceste mituri adevarate?

Invataturile cu privire la acest aspect au fost fie imprumutate de la cei mai in varsta, fie sunt rezultatele propriilor cercetari, bazate pe propriul corp.

Un astfel de mit este faptul ca daca bei prea multe lichide, obosesti rinichii. Lucrurile nu stau chiar asa. A bea apa este un obicei foarte benefic, ce ne mentine hidratati, tine la distanta infectiile urinare si piertrele la rinichi. Daca se bea insa apa minerala prea multa in cazuri de insuficienta renala, problema sta cu totul altfel.

O alta eroare vine din credinta conform careia laptele nu poate fi digerat datorita alergiei la lactate. Poate fi confundata aici alergia cu intoleranta. In caz de alergie, proteinele continute in lapte provoaca o reactie rapida, iritatii pe limba sau diverse parti ale corpului. In cazul intolerantei, ceea ce cauzeaza problema este lactoza. Aceasta nu este tolerata in organismele unor persoane datorita lipsei enzimei ce ajuta la degradarea lactozei in intestine. Ca simptome, intoleranta la lactoza se manifesta prin dureri stomacale, balonari, diaree, dureri de cap, probleme cu tranzitul intestinal si altele.

Un alt mit spune ca mancarea condimentata favorizeaza aparitia ulcerului. Conform expertilor in medicina, mancarurile delicioase si condimentate nu au nici o legatura cu aparitia ulcerului, care este cauzat de bacteria denumita Helycobacter pylori. Daca o persoana are deja ulcer, intr-adevar trebuiesc evitate alimentele condimentate intrucat nu sunt foarte bine tolerate.

Un mit care se pare ca este totusi adevarat este cel ce spune ca daca mancam prea repede vom castiga in greutate. Explicatia stiintifica aflata in spatele acestui mit este urmatoarea: cand ne grabim si devoram rapid tot ce avem in farfurie, creierul nu are timpul suficient pentru a activa hormonii responsabili cu senzatiile de placere si de satietate. Implicit ne vom simti in continuare flamanzi, vom manca mai mult si in cele din urma vom castiga in greutate.