Lamai – utilizari si beneficii

lamai

Lamaile sunt prezente in aproape orice bucatarie din lume, ca ingredient esential in diverse mancaruri si bauturi. Sunt folosite la ceaiuri, prajituri, dar si pentru a imbunatati gustul carnii de peste sau fripturilor, in mii de retete in intreaga lume.

Lamaile au proprietati importante si beneficii pentru sanatate, indiferent ca sunt utilizate intern sau extern, datorita faptului ca sunt bogate in substante nutritive. Din timpuri stravechi au fost apreciate, pentru ca sunt bogate in vitamine, dar au si o aroma unica.

Se spune ca lamaile au fost cultivate initial in India, la nord de Burma si de asemenea in China. Cei din Asia de sud si sud-vest cunosteau proprietatile antiseptice ale acestui fruct, de aceea il foloseau adesea ca antidot impotriva unor substante otravitoare.

Slabe ca si continut caloric, lamaile nu contin colesterol. In  acelasi timp sunt bogate surse de vitamine precum C sau E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, dar si proteine. Vitamina C continuta de acest fruct este foarte usor absorbita de corpul uman si de aceea expertii in sanatate recomanda consumul zilnic de lamai indiferent de forma in care sunt consumate. Desi sunt fructe acide, daca sunt folosite in doze moderate, pot sa ajute la curatarea de toxine a organismului si chiar ajuta la reducerea aciditatii gastrice.

Desi sunt foarte recomandate pentru cei ce vor sa scape de cateva kilograme, lamaile trebuie evitate de persoanele suferind de ulcer sau hiper-aciditate. Buni agenti anti-bacterieni, lamaile sunt foarte benefice pentru inima si mai au proprietati antiseptice, diuretice, remineralizante si anti-reumatice asupra corpului uman.

Utilizarile lamailor se fac simtite nu doar in alimentatie, ci si in domeniul cosmeticelor si nu numai. Adesea se spune ca acest fruct tropical are un efect anti-imbatranire asupra organismului uman, ajutand la reducerea ridurilor si altor semne ale inaintarii in varsta. Pentru a putea profita la maximum de beneficiile oferite de aceste fructe-minune, trebuie sa ne asiguram ca le introducem in alimentatia zilnica.