Intretinerea corecta a centralei termice

shop-einstal.ro

Tot mai multi romani aleg sa renunte la sistemul centralizat de furnizare a incalzirii si apei calde. Motivele sunt numeroase: incalzire insuficienta, pierderi de pe retea suportate de locatari, facturi tot mai mari de la luna la luna si lista poate continua. Nu este deloc de mirare faptul ca se cauta variante alternative, una dintre acestea fiind instalarea de centrale termice in apartamente.

Numarul centralelor termice instalate in locuinte este in crestere de la un an la altul, datorita nemultumirilor legate de costurile ridicate asociate cu sistemul public de furnizare a caldurii si apei calde. In cazul in care te afli intr-o astfel de situatie si debransarea a fost facuta, trebuie sa stii si faptul ca instalarea unei centrale termice implica si o intretinere corecta. Aceasta intretinere ii va prelungi durata de viata si va garanta o functionare optima, fara defectiuni nedorite.

In cazul in care nu stii cum se face o intretinere corecta, te poti interesa la prieteni, cunostinte si rude care au deja instalata o centrala, sau poti gasi raspunsuri si online, prin cautari de tipul „termostate centrale termice forum” sau oricare altele, legate tot de centrale termice. Cateva recomandari iti ofer si aici, recomandari in parte invatate, in parte stiute deja.

Odata cu venirea sezonului rece, ca proprietar de centrala termica, trebuie sa te asiguri ca totul este pregatit. In cazul in care ai o centrala cu termostat electronic, prima recomandare este sa schimbi bateriile acestuia – vei evita astfel neplacerile. Un alt pas ar fi si aerisirea caloriferelor si a intregii instalatii de incalzire. Aerisirea o poti face chiar tu, daca te pricepi, sau daca radiatoarele si caloriferele din locuinta sunt prevazute cu aerisitoare manuale. In caz contrar, apeleaza la o firma specializata – vei avea astfel garantia ca aceasta operatiune se desfasoara in deplina siguranta, fara riscuri.

La acelasi capitol de verificari va trebui sa incluzi si presiunea apei de pe instalatie – va fi indicata pe manometrul centralei sau chiar pe afisajul electronic al termostatului. Limitele sunt urmatoarele: presiunea se situeaza intre 1 si 1,5 bari atunci cand caloriferele sunt reci, iar cand sunt calde aceasta nu trebuie sa depaseasca pragul de 2,5 bari.

Intretinerea corecta a centralei termice si pregatirea acesteia pentru sezonul rece impune de asemenea verificarea, curatarea si chiar schimbarea filtrelor. Pentru o astfel de operatiune iti recomand din nou sa apelezi la o firma specializata, pentru a evita eventualele defectiuni. Sunt destul de numeroase zonele in care apa este mai calcaroasa, iar filtrele de dedurizare si decantare trebuie inlocuite sau curatate periodic.

Cu privire la functionarea centralei termice, in special in cazul celor pe gaz, vei cauta sa optimizezi consumul. Va trebui astfel sa reglezi butonul de apa calda in asa fel incat temperatura sa fie una medie – daca va ramane setat in pozitia de maxim vor creste implicit si costurile.

Alaturi de toate aceste pregatiri si elemente vitale de intretinere a centralei termice, nu trebuie sa ignori un alt aspect deosebit de important: verificarile tehnice periodice (exact ca la autovehicule). Acestea sunt facute la fiecare doi ani, de catre specialisti, pentru a asigura functionarea in parametri normali, fara surprize neplacute.

Avand in vedere toate aceste elemente vei reusi sa intretii in mod corect centrala, vei avea in locuinta confortul termic dorit si acel grad de independenta pe care nu il au alti proprietari care nu au ales inca varianta debransarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *