Incinerarea umana – cateva intrebari frecvente

www.proignis.ro

M-a framantat zilele trecute o curiozitate cam morbida. Ma intrebam despre incinerare, despre ce presupune si cum se face, ca tot am auzit ca unele persoane publice decedate relativ recent au ales sa fie incinerate si nu inmormantate dupa ritul ortodox.

Daca tot am deschis subiectul, va impartasesc cateva lucruri pe care le-am aflat. M-am documentat din diverse surse, principala fiind cea a unui crematoriu Turda – www.proignis.ro. Iata care sunt intrebarile frecvente la care cei ce au curiozitati morbide la fel ca mine cauta un raspuns.

Biserica stim ce spune, dar ce spune legea?

Daca in conformitate cu ritul ortodox incinerarea nu este acceptata de biserica, din punct de vedere legal este practic o optiune perfect valida. Oricine poate sa hotarasca cu privire la modalitatea in care vor fi organizate funeraliile, indiferent daca este vorba despre o inmormantare in stil clasic sau incinerare.

Cum se face si cine o face?

Atunci cand vine vorba despre incinerare umana aceasta poate fi realizata doar in crematorii umane specializate. Corpurile defunctilor care au ales incinerarea sunt preluate individual si incinerate in camere speciale, izolate si la temperaturi foarte inalte. Singurele ramasite ale unui corp incinerat se prezinta sub forma de cenusa.

Corpul uman ce urmeaza sa fie incinerat trebuie plasat intr-un sicriu realizat din materiale inflamabile; odata derulat procesul, ramasitele sub forma de cenusa, chiar si cu o granulatie mai mare, sunt trecute printr-o scurta etapa de faramitare si astfel se ajunge la o cenusa sub forma de praf. Aceasta este inmanata familiei sau apropiatilor, fie spre pastrare, fie spre imprastiere.

Cat dureaza?

Practic, este vorba de un interval intre 1 si 3 ore in care corpul si sicriul in care a fost plasat sunt mistuite de flacari. Durata poate fi mai scurta sau ceva mai prelungita in functie de materialul din care este realizat sicriul, greutatea corpului si nu numai.

Care sunt pregatirile necesare pentru incinerare?

In primul rand, este nevoie ca familia sau apropiatii responsabili cu ultimul drum al persoanei defuncte sa detina toate actele aferente, pentru a fi respectat cadrul legal cu privire la incinerarea umana: certificat de deces, adeverinta de incinerare, certificat de imbalsamare si aviz sanitar de transport, acolo unde este cazul. Acest din urma document este necesar intrucat numarul crematoriilor umane din tara nu este foarte mare si deseori este nevoie ca trupul persoanei ce urmeaza sa fie incinerate sa necesite transport.

De asemenea, de pe corpul defunctului trebuie indepartate bijuteriile, iar daca persoana in cauza a avut implantat un stimulator cardiac spre exemplu si acesta va trebui indepartat, deoarece exista riscul de explozie in timpul procesului de incinerare.

Ce se intampla cu cenusa rezultata?

Aceasta este predata familiei, care poate sa o pastreze sau sa o imprastie dupa dorinta exprimata de persoana in cauza din timpul vietii, in natura sau intr-un loc special desemnat.

Nu e un subiect tabu – poate doar din punct de vedere al bisericii, care blameaza incinerarea pe motiv ca trupul trebuie sa ajunga inapoi in pamantul din care a fost initial facut de Creator. Cert este insa ca oricine are aceasta optiune si ca exista in tara crematorii umane unde poate fi realizat procesul conform cu standardele impuse.