Importanta contactului vizual in comunicare

contact vizual

Nu poate fi deloc neglijata. Studii realizate pe parcursul timpului demonstreaza importanta contactului vizual atat pentru comunicarea verbala cat si pentru cea nonverbala. Ochii sunt „ferestrele sufletului”. Cand ne expunem ideile catre altcineva, ne folosim de gesturi si de cuvinte, insa ochii confera credibilitate gandurilor. Daca ati observat, persoanele cunoscute ca si buni oratori mentin tot timpul contactul vizual cu publicul. Lipsa unui contact vizual denota o lipsa de incredere si de intelegere pe deplin a subiectului dezbatut.

Cand tii un discurs, este foarte important sa mentii contactul vizual cu mai multe persoane sau cu tot grupul catre care iti expui ideile. Daca iti vei fixa atentia doar asupra unui grup, ceilalti se pot simti neglijati, vor simti ca nu li se acorda importanta si le va provoca dezinteres. Cand vorbesti cu o anumita persoana, toata atentia trebuie sa fie indreptata catre ea, insa altfel stau lucrurile cand ai un intreg public spectator. Aici trebuie sa te asiguri ca ai contact vizual cu cat mai multe persoane.

Cei ce intervieveaza persoane pentru angajare de multe ori aleg angajatii pe criterii precum „l-am selectat deoarece parea increzator”, „era mai sigur pe sine decat ceilalti, avea potential”. Cum poti face sa pari mai bun decat ceilalti? Secretul consta atat in comunicarea verbala dar si in cea non-verbala. Daca nu reusim sa mentinem un contact vizual permanent pe parcursul unui interviu, apare riscul sa fim catalogati ca si introvertiti, sau ca cel ce ne intervieveaza sa nu isi faca o parere prea buna.

Cu totii cunoastem importanta contactului vizual, chiar daca suntem constienti de asta sau nu. Cu toate acestea uneori este neglijat, sau evitat, deoarece nu ne simtim de acord sau confortabil in legatura cu anumita situatie. Ochii au puterea de a ne comunica sentimentele, de a arata cum ne simtim si cum percepem o anumita situatie. De aceea este necesar un efort suplimentar pentru a sti ca un contact vizual corespunzator va imbunatati abilitatile noastre sociale si interpersonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *