Iluziile optice – cum functioneaza

iluzie optica

Atribuite fie perceptiilor vizuale diverse, fie intepretarilor fiecarui individ in parte, cert este ca intalnim peste tot iluzii optice. Studii si cercetari in domeniu arata si faptul ca experientele trecute, dorintele pe care le avem si alti factori de influenta sunt responsabili pentru crearea iluziilor optice.

Iluziile optice apar cel mai adesea ca rezultat al unei judecati „pacalite” ori a unei priviri eronate. Se intampla de multe ori sa nu evaluam bine distantele – acesta este cel mai frecvent caz in care isi fac aparitia iluziile optice. Luminile influenteaza de asemenea aparitia iluziilor optice – spre exemplu, un obiect pare de dimensiuni mai mari atunci cand este luminat puternic decat atunci cand este privit in semiobscuritate.

Mirajele reprezinta un binecunoscut exemplu prin care lumina pacaleste privirea. In acest caz, razele de lumina reflectate de un obiect il fac sa apara intr-un loc unde acesta nu exista de fapt – un bun exemplu il reprezinta aici zilele toride, cand asfaltul este incins si o privire spre orizont arata la nivel de asfalt o reflectie a acestuia, creand impresia unei intinderi de apa in care imaginea este transpusa.

Un alt element ce contribuie la crearea iluziilor optice il reprezinta culorile. Tonurile de culoare confera profunzime suprafetelor plate. Anumite structuri geometrice pot creea de asemenea iluzii optice, prin simplul fapt ca este necesar un efort mai mare pentru a misca privirea in plan vertical, decat orizontal. Acesta este motivul pentru care ochii percep distantele verticale ca fiind mult mai mari decat cele orizontale, chiar daca dimensiunile sunt exact aceleasi. Cu totii cunoastem acele desene tridimensionale realizate de artisti stradali, ce creeaza iluzii optice diverse – acele desene sunt realizate bazandu-se exact pe aceste principii, de profunzime a culorilor si de forme geometrice percepute intr-un anume fel de catre ochi.

In crearea iluziilor optice, totul tine de unghiuri, de lumini, de profunzimea culorilor, dar si de modul cum ochii interpreteaza toate acestea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *