Iata care sunt efectele urbanizarii

Oamenii au creat zone urbane din cele mai vechi timpuri. Urbanizarea, cum o cunoastem acum, a debutat odata cu revolutia industriala din secolul al XVIII-lea, si a cunoscut o crestere continua inca de atunci. Statisticile ne spun ca jumatate din populatia globului locuieste in zone urbane, si numarul are o tendinta ascendenta in momentul de fata. Orasele atrag oamenii pentru diverse motive, principalul fiind speranta pentru o viata mai buna. Indivizii sunt atrasi de orase pentru confortul ce acestea il ofera, oportunitatile ce le prezinta si stilul de viata ce il promit.

Pe masura ce orasele continua sa se extinda in toate coltisoarele planetei, se ridica o intrebare foarte pertinenta – sunt orasele noastre puse sub presiune? Urbanizarea, sau mai bine spus, urbanizarea neplanificata a dus la crearea diverselor probleme. Orasele din tarile dezvoltate, in special, ce gazduiesc din ce in ce mai multa populatie, devin incet-incet suprapopulate. Ceea ce urmeaza reprezinta cateva consecinte ale acestei urbanizari necontrolate.

Cresterea nivelului poluarii – orasele au fost adesea invinovatite pentru contributia lor la nivelul deranjant al poluarii. Zonele cu densitate a populatiei mare, asociate cu nerespectarea legilor scrise si nescrise privind poluarea mediului, au efecte din cele mai negative in acest sens. Aceasta tranzitie catre oras costa planeta foarte mult, intensificand traficul si transporturile, ceea ce duce la eliberarea in atmosfera a noxelor si gazelor de esapament nocive. Orasele mari produc cantitati uriase de deseuri, iar stilul de viata urban implica aceasta creare de deseuri in majoritate non-biodegradabile, prin utilizarea ambalajelor din plastic, care raman in sol si il polueaza.

Tarile ce cunosc o crestere constanta a populatiei au si ele anumite probleme cu care se confrunta. Cu toata aceasta populatie centrata in zonele urbane, problemele sunt mai ingradite. Cresterea rapida a marimii populatiei in zonele urbane devine uneori sufocanta pentru autoritati, datorita lipsei resurselor si organizarii propice. Cererea continua de spatii de locuit propulseaza intr-un trend ascendent preturile la locuinte, iar conditiile de trai datorita lipsei de spatiu de locuit devin uneori mizere.

A trai intr-un oras nu este foarte ieftin, indivizii trebuind sa plateasca inclus in pretul produselor achizitionate si costurile de transport si adaosurile comerciale. Pe langa acestea se adauga si costurile alimentelor, transportului, chiriile si toate celelalte necesitati care sunt in continua crestere, cererea depasind de cele mai multe ori oferta.

Odata cu urbanizarea mai apare o problema: creste rata criminalitatii. Chiar daca este o parte inevitabila in procesul de dezvoltare, trebuie organizata si tinuta sub control, cresterea necontrolata poate duce pe viitor la mai multe probleme decat solutii eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *