In Roma Antica, gladiatorii erau ovationati de catre public precum starurile din sport din zilele noastre. Luptatori talentati adunau multimi de mii de oameni si erau rasplatiti regeste pentru victoriile lor.
Contrar conceptiei generale formate de filme, gladiatorii nu luptau tot timpul pana la moarte. In realitatea, majoritatea luptelor se desfasurau sub supravegherea unui arbitru, care de obicei oprea luptele odata ce unul din participanti era ranit grav. Majoritatea luptelor se terminau in acest fel si in cazuri rare ambilor luptatori le era permis sa plece din arena cu tot cu premii si onoare, daca reuseau sa faca un spectacol frumos pentru public.
Spartacus este considerat a fi cel mai cunoscut gladiator din istoria Imperiului Roman. Prizonier trac ce a servit in armata romana, a devenit in cele din urma un hot. Dupa ce a fost capturat si a inceput sa fie antrenat pentru a deveni gladiator, Spartacus a inceput o rebeliune impotriva Imperiului, scapand alaturi de alti sclavi luptatori si ajungand sa aiba o armata de peste 70.000 oameni. Este singurul gladiator care se pare ca nu a luptat niciodata in arena.
Commodus – imparat roman in perioada 117-192 – a fost si unul din cei mai renumiti gladiatori din istoria acestui sport. Se pare ca a castigat peste o mie de meciuri. Cu toate acestea, majoritatea meciurilor se pare ca erau aranjate, de obicei trebuind sa lupte cu adversari mai slabi sau inarmati mai prost.
Flamma – un alt nume pe aceasta lista, era un sclav sirian cu abilitati deosebite de lupta. De patru ori i-a fost oferita libertatea si de patru ori a refuzat-o continuand sa lupte in arena ca gladiator pentru tot restul vietii.
Priscus si Verus – nu foarte multe lucruri sunt cunoscute despre acesti doi gladiatori, cu toate acestea se spune ca erau doi rivali atat de talentati incat lupta lor a durat ore in sir fara a putea fi ales un castigator. Imparatul Titus le-a acordat rudis-ul (o sabie mica din lemn) – simbol al eliberarii, si cei doi au iesit apoi din arena ca oameni liberi.
La fel ca si superstarurile din ziua de azi, gladiatorii erau pur si simplu venerati de mase. Erau considerati o metoda foarte buna de a pastra cetatenii imperiului fericiti. Viata de gladiator nu era insa una usoara, trebuiau sa se antreneze cu arma desemnata pe parcursul intregii cariere, in timp de 6 ani trebuind sa lupte cel putin de 35 de ori. Putini supravietuiau atat de mult, iar aceasta practica a continuat pana in secolul al 5-lea, cand aceste jocuri au fost in totalitate interzise.