Ghid care te invata cum sa iti alegi medicul nutritionist

nutritionist Cluj 2018

Vrei sa mergi la un nutritionist, insa nu stii sigur pe care sa il alegi? Ar trebui sa stii ca sunt multe persoane care se confrunta cu o astfel de situatie. Este tot mai greu sa gasesti un specialist adevarat in nutritie, intrucat nu oricine cunoaste cate ceva despre alimentatie se poate numi nutritionist.

Totusi, atunci cand sanatatea ta este in declin, nu este bine sa alegi dupa instinct. Este bine sa te documentezi in prealabil cu privire la persoana la care urmeaza sa apelezi. Altfel, este posibil sa iti faci mai mult rau, in loc de bine.

Cine sunt specialistii in nutritie?

Atunci cand vine vorba de alimentatia omului, totul trebuie tratat cu maxima seriozitate. Mai ales ca cele mai multe boli sunt provocate de un stil de alimentatie gresit. Nu este specialist cel care are cateva cunostinte cu privire la sistemul digestiv sau compozitia alimentelor. Este nevoie de un pachet mult mai vast de informatii, incepand de la anatomie, fiziologie, semiologie, chimie pana la genetica, igiena si asa mai departe. Toate aceste cunostinte nu se pot dobandi in numai cateva sedinte de curs. Este nevoie de o facultate in domeniu in continuarea careia trebuie sa te educi individual continuu.

In tara noastra exista 2 categorii de nutritionisti avizati care au studii universitare, respectiv postuniversitare. Este vorba despre medicii nutritionisti, absolventi ai facultatii de Medicina specializati pe nutritie si despre nutritionistii dieteticieni licentiati care au obtinut diploma in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, specializarea de Nutritie si Dietetica.

Cum te poate ajuta un nutritionist?

De exemplu, un nutritionist Cluj 2018 va fi capabil sa:

  • sa afle care sunt nevoile tale nutritionale si sa iti puna un diagnostic nutritional.
  • sa iti ofere solutii potrivite stilului tau de viata. Altfel spus, sa realizeze o dieta personalizata adaptata la regimul tau de viata. Intra in aceasta ecuatie activitatea zilnica desfasurata, varsta, sexul, inaltimea, greutatea, preferintele culinare etc. Important este ca regimul sa iti placa, sa ti se potriveasca, astfel incat sa il poti respecta pe tot parcursul vietii.
  • sa te stimuleze in permanenta si sa stabileasca obiective de atins care te provoaca.
  • sa introduca in mod treptat obiceiuri alimentare corecte in dieta ta.
  • sa te indrume catre rezultate mai bune si in acelasi timp sa intretina progresul.

Sa nu te mire daca nutritionistul iti va cere analize de la sange sau urina. Asta nu demonstreaza decat ca este un bun profesionist si vrea sa afle daca exista anumite boli de care ar trebui sa tina cont la stabilirea regimului alimentar. Pentru rezultate cat mai corecte este posibil ca acesta sa se consulte si cu diferiti medici, fiind chiar indicat sa faca acest lucru.

Un nutritionist Cluj 2018 nu iti va prescrie niciodata pastile minune sau retete miraculoase care te fac sa pierzi brusc din greutate sau sa te vindeci peste noapte. De asemenea, nu iti va propune diete drastice care iti fac mai mult rau decat bine. El se va focusa exclusiv pe nevoile tale si va adapta obiectivele in mod constant, in functie de evolutia ta. Mai mult decat atat, mereu va tine cont de studiile si cercetarile stiintifice in domeniu pentru ca tu sa ai parte de rezultatele dorite pe termen scurt, cat si lung.

Cu aceste sfaturi in minte mai mult ca sigur vei alege intelept, fara sa te lasi influentata de pareri nefondate.