Esti deshidratat? Afla chiar acum!

Deshidratarea este o conditie medicala in care organismul pierde mai multe fluide decat asimineaza, aceasta lipsa de fluide impiedicand functionarea normala a proceselor fiziologice. Daca aceasta lipsa nu este suplinita, conditia se poate inrautati ducand la consecinte mai grave. Cazurile de dezhidratare moderate pot fi tratate prin simplul consum marit de lichide. Aceasta metoda nu ajuta insa in cazul unui stagiu mai avansat, unde se impune chiar tratament medical.

Cum recunoastem dezhidratarea severa

Gura uscata si lipicioasa este unul din primele semne ale unei dezhidratari moderate. Aceasta poate fi insotita de ameteala, oboseala excesiva si o sete continua. Frecventa urinarilor scade drastic, si mai pot aparea dureri de cap, ameteala si slabiciune musculara.

In cazul unei dezhidratari severe, individul experimenteaza o sete extrema si devine iritabil si confuz. Copiii devin mai somnorosi decat de obicei. Gura, pielea si membranele mucoase se usuca iar persoana dezhidratata inceteaza sa mai transpire.

Una din simptomele dezhidratarii este lipsa urinarii sau urinarea foarte rara. Cantitatea mica produsa totusi este de culoare inchisa, ochii sunt afundati in orbite si pulsul se accelereaza. In cazuri rare apar si febra si pierderea cunostintei.

O modalitate simpla de a depista dezhidratarea severa este ciupirea pielii. Daca nu revine la normal si are elasticitate redusa, semnificatia este lipsa de fluide.

Metode de tratament

Cauzele, varsta si severitatea conditiei ajuta la stabilirea celei mai bune metode de tratament. Daca o dezhidratare usoara poate fi remediata prin consum de lichide, anumite mancaruri si bauturi, cazurile mai grave necesita internarea imediata. Inlocuirea lichidelor si electrolitilor din corp este singura metoda eficienta de tratament pentru aceasta conditie medicala. Saruri si fluide trebuiesc administrate intravenos, recuperandu-se astfel lipsa de fluide mult mai repede decat prin ingestie.

Consumul de fluide, fructe si bauturi sanatoase este cea mai buna metoda de a tine dezhidratarea la distanta. In caz de boala sau cand se fac exercitii fizice intense individul trebuie sa se asigure ca este hidratat corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.