Enzima care ajuta la renuntarea la fumat

fumat

In lupta de a ajuta fumatorii de a renunta la fumat, oamenii de stiinta au incercat aproape totul, de la patch-uri de eliberare lenta de nicotina, pana la vaccinuri care ajuta la renuntarea la fumat. In prezent, oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit o enzima bacteriana care devoreaza nicotina din sange, si care ar putea fi instrumentul care ajuta oamenii sa renunte la tigari pentru totdeauna.

Scopul este acela de a transforma enzima intr-un medicament terapeutic care ar putea fi utilizat in eliberarea nicotinei din corp,  inainte ca aceasta substanta chimica sa trimita dependenta de bine catre creier.

Nivel mai scazut de nicotina

Cercetatorul sef al acestui studiu, Kim Janda sustine ca ”aceasta bacterie este asemanatoare cu Pac-Man. Reuseste sa se plimbe in organism pentru a manca nicotina. Pana in prezent, aceasta enzima este cunoscuta ca NicA2, si a fost utilizata numai in laborator, in experimentele pe soareci, insa cercetatorii sunt in faza de testare ca medicament pentru oameni.

”Cercetarile noastre sunt in faza de inceput a procesului de droguri de dezvoltare, dar in urma studiului am reusit sa observam ca aceasta enzima are exact proprietatile necesare pentru a deveni un medicament terapeutic de succes” mai sustine Janda.

Descoperirea enzimei NicA2 a aparut in momentul potrivit – Janda impreuna cu echipa sa au petrecut mai bine de 30 de ani in incercarea de a crea o enzima artificiala care sa fie capabila sa distruga nicotina din organism. Ideea este aceea de a elimina nicotina inainte ca aceasta sa trimita un semnal de placere catre creier, acesta fiind lucrul care ii determina pe oameni sa fie dependenti de tigari. Cu toate acestea, crearea unei astfel de enzime in laborator s-a dovedit a fi un proces extrem de dificil.

Enzima naturala

Insa, se pare ca o astfel de enzima exista deja in natura – in interiorul bacteriilor care traiesc in interiorul solului din culturile de tutun. Una din aceste bacterii, Pseudomonas putida, foloseste nicotina ca sursa unica de carbon si azot, iar NicA2 este enzima care ajuta in acest proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *