Sa fii transformat intr-o pernuta de ace este o situatie care nu e privita cu ochi buni de prea multa lume. Cu toate acestea, multi apeleaza de buna-voie la aceasta terapie ce implica a fi intepat pentru a putea beneficia de toate ajutoarele pentru sanatate ce le aduce aceasta tehnica orientala straveche cunoscuta sub numele de acupunctura. Doare insa acupunctura?
Modul si masura in care persoanele simt durerea este diferit in functie de diversi factori. Acesti factori sunt cei care decit cat de dureroasa va fi procedura.
Nivelul de rezistenta la durere este cel mai important factor cand se masoara intensitatea acesteia. Difera de la individ la individ, este acea abilitate de a rezista durerii pana in momentul in care se exprima disconfortul. Acesta este motivul pentru care nici nu poti ridica ceasca de cafea prea fierbinte, in timp ce o persoana de langa tine o varsa cu totul peste mana si nu are nici o reactie de durere.
Acupunctura facuta de o persoana profesionista si experimentata in domeniu inseamna practic sanse de durere apropiate de zero. Toate senzatiile tactile si informatiile legate de ele, inclusiv durerea, sunt resimtite de terminatiile nervoase aflate la nivelul pielii. Senzatiile sunt transmise la creier, care le categoriseste ca placute sau neplacute. Cand specialistul introduce acele in pielea pacientului de-a lungul punctelor specifice de pe meridianele qi-ului, senzatia este una similara cu smulgerea unui fir de par. Timpul de introducere a acului este insa mai scurt decat cel necesar smulgerii unui fir de par, astfel durata si intensitatea senzatiei este mult mai scurta.
Factorii psihologici au si ei un cuvant de spus in acest caz. Daca ai o frica nativa de ace, de injectii, nu ai ce cauta la o terapie cu acupunctura. Chiar daca durerea efectiva nu este atat de mare, impactul psihicului asupra modului si intensitatii in care este resimtita o amplifica.
Verdictul este ca acupunctura nu doare, cand vorbim de durata si de intensitatea disconfortului fizic. Senzatia efectiva este asemanatoare cu aceea a unei intepaturi de tantar, fara mancarimea ulterioara, iar beneficiile terapeutice si relaxante recomanda acupunctura oricui.