Dezvoltarea gandirii critice

gandire critica

Ce este gandirea critica si ce poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor necesare? Procesul gandirii implica o evaluare analitica a situatiei cunoscuta sub numele de gandire critica. Prin gandirea critica se realizeaza diferentierea intre diferite puncte de vedere formulate asupra unei situatii date si o analiza a fiecarei posibilitati de rezolvare a problemei. Abilitatea de a cantari atat aspectele importante cat si cele ce nu prezinta neaparat o relevanta dar pot influenta oarecum luarea unei decizii, ajuta considerabil la luarea unei decizii corecte.

Gandirea critica se refera la procesul de judecata si ajungere la o concluzie, dupa analizarea obiectiva a problemei. Se poate dezvolta prin exercitiu si prin analizarea oricarei situatii ce apare in viata. Abilitati in acest sens pot fi dezvoltate cand se formeaza un obicei in a analiza fiecare scenariu si situatie din viata reala. Istoricul educational si profesia joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestor abilitati, rezolvarea de probleme si situatii inca de la o varsta frageda pregatesc foarte bine terenul pentru viitor. Astfel cand se ajunge la o profesie, acest mod de gandire ajuta foarte mult, insa trebuieste exersat si perfectionat in continuu.

Pentru a mentine si imbunatati abilitatile necesare gandirii critice se recomanda exercitii continue, mintea trebuie sa fie mereu antrenata in acest sens. Exercitii matematice, puzzle-uri, diverse scenarii pot fi puse in practica pentru a stimula analizarea in detaliu a fiecarei situatii. Foarte importanta este si abilitatea de a putea face diferenta intre realitate si presupunere. Profesorii in scoli pot folosi diverse tehnici pentru a imbunatati in acest sens gandirea critica a cursantilor. Astfel acestora li se dau un set de afirmatii din care unele sunt fapte reale iar altele doar presupuneri sau pareri personale; cursantii trebuie sa reuseasca sa le deosebeasca, chiar daca sunt formulate in acelasi registru si stil. Este foarte important sa poti face diferenta dintre un fapt real si o parere personala, luarea unei decizii trebuie facuta tinand cont de elemente obiective si nu de opinii subiective. Mai pot fi folosite si exercitii de grupare si sortare a mai multor elemente in categorii. La fel se intocmeste o lista din care studentii/elevii trebuie sa aleaga o anumita categorie sau sectiune, prin compararea tuturor elementelor si diferentierea fata de altele.

A gandi critic nu inseamna doar a gandi analitic ci si a gandi diferit. Totul este despre a gasi diferite solutii la aceeasi problema. Astfel aceasta problema este disecata, se ajunge la radacina ei, se intelege in totalitate pentru a se gasi solutia optima.