Conform studiilor, s-a observat ca procesul detoxifierii de alcool poate dura intre doua zile si doua saptamani. Desi exista milioane de oameni ce consuma moderat, cei ce abuzeaza trebuie sa aiba in vedere cateva fapte despre detoxifiere si sa fie constienti la ce pot sa se astepte cand incearca sa renunte.
Chimicalele din alcool afecteaza functionarea creierului. Agent depresiv, are diverse efecte si asupra neurotransmitatorilor din creier. Acesta nu functioneaza optim in momentul in care sunt fluctuatii de chimicale prezente in organism, astfel incearca sa tina sub control afluxul si adapteaza anumiti neurotransmitatori. Cand nu se mai consuma, creierul are nevoie de timp si sprijin pentru a ajusta inapoi modificarile facute, pentru ca totul sa revina la normal.
Renuntarea la alcool aduce diverse simptome. Intensitatea acestora depinde de conditia fizica a fiecaruia, perioada de timp in care s-a facut abuz, si intensitatea utilizarii. Printre simptomele mai usoare ale renuntarii la alcool se numara:
- insomnie
- greata
- dureri de cap
- transpiratii
- iritabilitate
Simptomele mai grave pot consta in crize, halucinatii, pierderi ale cunostintei sau febra de intensitate mare. Schimbarile frecvente in comportament, pierderea poftei de mancare si altele se inscriu de asemenea in lista simptomelor comune ale detoxifierii de alcool.
Daca se alege detoxifierea acasa si nu intr-o clinica specializata de dezalcoolizare, trebuiesc observate cu atentie aceste simptome, pentru a se solicita ajutor de specialitate in caz de nevoie urgenta. Primul lucru care se poate face este marirea consumului de apa pentru persoana respectiva. Rinichii vor fi astfel mentinuti hidratati, vor fi eliminate mai usor toxinele.
Abuzul de alcool slabeste sistemul imunitar si astfel persoana este predispusa mai multor afectiuni si conditii medicale. Cand se intrerupe consumul, este recomandat aportul de suplimente cu vitamine care sa ajute la imbunatatirea starii generale a organismului printr-un aflux de nutrienti necesari, precum vitamina B si vitamina C.
In dieta trebuiesc incluse fructe si legume, ale caror calitati diuretice vor ajuta la eliminarea toxinelor din corp, ajutand la detoxifiere. Pot fi luate si tratamente medicamentoase pentru detoxifiere, insa doar sub atenta supraveghere si la recomandarea unui medic specialist.