Descarcarea de continut piratat ilegala in Olanda

Descarcarea de continut piratat, cum ar fi filmele cu drepturi de autor sau muzica nu mai este legala in Olanda acum, ministrul de securitate si justitie olandez a anuntat acest lucru joi.

Pana acum, sa descarci material cu drepturi de autor in Olanda a fost permis pentru utilizare personala, permitand efectiv cetatenilor olandezi sa descarce continut piratat liberi. Anuntul vine dupa ce Curtea Europeana a Justitiei, a ordonat ca o lege olandeza care nu face nici o distinctie intre copiile personale facute din sursele legale si copiile realizate din cele ilegale nu pot fi tolerate.

Curtea a spus intr-o declaratie de presa ca obiectivul sprijinului adecvat pentru diseminarea culturii nu poate fi realizat sacrificand protectia stricta a drepturilor de autor sau tolerand formele ilegale de distributie a lucrarilor contrafacute sau piratate.

Cetatenilor olandezi le era permis sa descarce continut piratat atata timp cat era pentru a face copii materialelor care erau deja detinute. Ganditi-va la descarcarea filmului The Dark Knight de pe The Pirate Bay doar pentru a avea o copie Blu-ray a filmului pe care l-ai achizitionat recent. Pentru a compensa detinatorii de drepturi de autor, Olanda a trecut o lege, care din ianuarie 2013, a impus o taxa de priaterie pentru media ce era scrisa cum ar fi CD-urile si DVD-urile goale, hard discuri si dispozitivele electronice cu capacitate de stocare. Importatorii laptopurilor, tabletelor, smartphone-urilor si MP3 Playerelor, trebuie sa plateasca 5 euro taxa de drepturi de autor fundatiei „Dutch Home Copying”, si pretul unui CD sau DVD incluzand 3 centi pentru taxa, potrivit Dutch News.

Fundatia olandeza anti piraterie Brein a anuntat joi ca nu vor merge dupa cei care descarca individual, ci doar dupa site-uri si servicii care faciliteaza accesul la material ilegal.

Cazul a ajuns la ECJ dupa ce cateva magazine de elctorince si producatori au dat in judecata „Home Copying Foundation” si curtea de judecata suprema Olandeza a cerut o lege ECJ pentru acest motiv.