In ultimele decenii cazurile de delincventa juvenila au cunoscut o crestere considerabila. Afecteaza societatea si este important pentru oameni sa constientizeze despre ce este vorba pentru a lua masuri si a tine sub control acest aspect.
Delincventa juvenila se refera la comportament antisocial si infractiuni comise de minori. Expertii au incercat sa explice acest fenomen, si desi teoriile sunt multe, putine dintre ele ofera o explicatie logica si rationala a acestei probleme.
Una din teorii se bazeaza pe ideea ca se invata ceea ce se intampla in societate, ajungandu-se la un comportament de imitare. Cu alte cuvinte, copiii vad cum se comporta cei din jurul lor, si imita acel comportament. Spre exemplu daca un parinte este violent sau are probleme cu alcoolul sau drogurile, copilul observa si imita acest comportament, fara a-si da seama ca este incorect. In timpul adolescentei isi petrec mai mult timp cu prietenii decat cu familia, si aici trebuie avut grija pentru ca anturajul in care isi petrec zilele ii pot influenta intr-un mod negativ. Aceeasi influenta nefavorabila o au si programele TV si filmele ce prezinta comportamente violente, pe care cei mici le iau de bune cand le privesc, neavand posibilitatea de a discerne binele de rau.
Alta parere porneste de la ideea ca cei nascuti in familii sarace, care nu au toate mijloacele si resursele pe care le au altii, datorita frustrarii, incearca sa obtina acele lucruri prin mijloace care nu sunt aprobate de societate. Desi are ceva logica aceasta conceptie, nu trebuie generalizat cazul si considerat faptul ca orice copil provenit dintr-o familie saraca va deveni un infractor.
Privind ambele teorii expuse anterior, singurul lucru comun pe care il au este educatia oferita de parinti acasa si atitudinea lor fata de copii. In zilele noastre se face simtita o degradare a structurii familiei si a institutiei familiale, cu efecte negative asupra copiilor, ce poate duce la un comportament infractional. Multi sunt crescuti de un singur parinte care nu are timpul necesar sa afle tot ceea ce face copilul, lipsa dragostei parintesti si a indrumarii fiind un principal motiv in cazul delincventei juvenile.
Parintii trebuie sa inteleaga ca este o problema serioasa, care poate distruge viata copilului. Responsabilitatea este a lor, a parintilor, sa se asigure ca cei mici primesc o buna educatie, dragoste si afectiune, indrumare, pentru ca sa nu ajunga sa aiba un comportament antisocial si infractional.