De stiut despre intretinerea centralei termice

shop-einstal.ro

In prezent fiecare proprietar isi doreste sa economiseasca, sa reduca pe cat posibil cheltuielile cu intretinerea locuintei. Sunt la tot mai mare cautare solutiile energetice alternative, care sa ofere gradul de confort necesar evitand racordarea la sisteme centralizate. Este cazul panourilor solare, al centralelor eoliene – alternative la obtinerea energiei electrice necesare pentru o locuinta – sau al centralelor termice, care ofera caldura si apa calda necesara intr-un apartament sau o casa.

Tot mai multi proprietari aleg sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si caldurii, intrucat exista o serie de nemultumiri legate de acesta. Costurile sunt uneori prea mari, proprietarii – chiar daca nu este deloc vina lor – suporta si cheltuielile cu pierderile de pe retea, iar nivelul de caldura si apa calda oferit este adesea nesatisfacator.

O centrala termica poate fi raspunsul perfect – asigura nivelul confortului dorit iar investitia se amortizeaza cu timpul, chiar daca initial poate parea ca face o veritabila gaura in buget. Functionalitatea pe perioada indelungata trebuie insa asigurata prin cateva masuri cu privire la intretinerea centralei.

O intretinere corecta va prelungi durata de viata a centralei de apartament si va preveni, in egala masura, aparitia defectiunilor nedorite si costisitoare. In special trecerea la sezonul rece implica o atentie sporita pentru proprietarii de centrale termice. Pe langa verificarile periodice ce se fac la perioade de 2 ani, mai trebuie efectuate si alte verificari la fiecare schimbare de sezon.

In primul rand este necesara aerisirea instalatiei, a caloriferelor si tevilor, pentru ca intregul sistem sa poata sa ofere in mod uniform caldura dorita. Operatiunea poate fi facuta usor si de catre proprietar, in cazul in care caloriferele dispun de aerisitoare manuale, in caz contrar este necesar ajutorul specialistilor.

Verificarile se continua cu presiunea apei din instalatie – nivelul acesteia trebuie sa fie unul corespunzator cu normele pentru a putea oferi necesarul de apa calda si caldura. Multi proprietari fac o greseala cu privire la acest aspect: in majoritatea cazurilor este necesara si montarea unui vas de expansiune pe circuitul termic. Spre exemplu, daca s-a optat pentru o centrala Ariston, este indicat sa se aleaga si un vas de expansiune centrala Ariston. Denumit si rezervor de expansiune, un astfel de echipament se dovedeste vital pentru protectia sistemelor de incalzire a apei de presiunea excesiva creeata de sursa de incalzire.

Instalatia sanitara si termica ce include o centrala este supusa socurilor de presiune si expansiunii termice, iar functia unui vas de expansiune este de a permite o distributie a apei calde fara o crestere considerabila a presiunii in intregul sistem. Astfel existenta unui vas de expansiune reprezinta un aspect important de avut in vedere, daca se doreste o functionalitate indelungata a centralei termice, fara defectiuni majore si fara a provoca presiune excesiva care sa afecteze componentele intregului sistem termic.

Pentru o intretinere corecta a centralei termice, mai necesita atentie si consumul. Nu este recomandat, spre exemplu, ca reglajul termostatului pentru temperatura apei sa fie lasat in pozitia maxim – consumul de gaz va creste astfel considerabil. De preferat este sa fie lasat pe o pozitie medie, in asa fel incat sa nu fie necesar si un consum suplimentar de apa rece pentru reglarea temperaturii unei ape foarte fierbinti.

Atentia sporita ajunge si la filtrele centralei – cazul celor montate in zone in care apa este mai calcaroasa. Toate acestea, alaturi de verificarile tehnice periodice recomandate prin norme, vor duce la prelungirea duratei de viata a centralei termice si la prevenirea defectiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *