De ce pe unii ii arde mai tare soarele?

arsuri solare

Daca stai la soare prea mult vei avea surpriza neplacuta si dureroasa de a avea pielea inrosita, efectiv arsa, datorita supra-expunerii la razele ultraviolete. Poti ajunge sa faci chiar insolatie, daca insisti prea mult cu bronzatul. Unii insa par sa nu aiba nici o problema cu a sta in soare pentru mult timp. De ce aceasta diferenta?

Riscul de insolatie este mai crescut la persoanele cu piele albicioasa, persoanele blonde de obicei sau cele roscate; spre deosebire de acestea, persoanele brunete sau cu o piele mai inchisa la culoare nu au astfel de probleme. Acest lucru se datoreaza cantitatii mai mari de melanina la persoanele cu pielea mai inchisa. Acest pigment din piele o coloreaza si ajuta de asemenea la blocarea radiatiilor ultraviolete ale soarelui intr-o oarecare masura.

Persoanele cu ochii deschisi la culoare sunt de asemenea predispuse la arsuri solare. Ochii de culoare deschisa indica mai putina melanina, acelasi pigment care coloreaza si pielea dar si parul.

Copiii si tinerii prezinta de asemenea un risc mai mare de arsuri solare in cazul expunerii prelungite. Motivul? Corpul lor este mai sensibil la radiatiile ultraviolete ale soarelui, astfel in cazul copiilor se impune luarea de masuri de siguranta in asa fel incat sa nu apara insolatiile.

Persoanele care locuiesc la o altitudine mai ridicata au de asemenea un risc de arsuri solare si insolatie mai ridicat. Razele soarelui sunt mai puternice la altidudine mare, iar nivelul de radiatii ultraviolete creste cu aproape 5% pentru fiecare 300 de metri de altitudine.

Pentru a evita arsurile solare si insolatiile trebuie sa ne echipam corespunzator. Este indicata folosirea cremelor de protectie solara, care trebuie reaplicate pe piele la fiecare 3-4 ore. O alta recomandare ar fi sa nu iesim la bronzat exact in miezul zilei, cand caldura este foarte mare si radiatiile ultraviolete foarte puternice. Evitam astfel insolatia, evitam problemele nedorite si ne putem bucura de soare si de distractie pe timpul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *