Curiozitati legate de delfini

Animalele marine au prezentat tot timpul interes pentru oameni; frumusetea si inteligenta lor este uimitoare si fiecare din ele sunt unice. Balenele, rechinii si delfinii sunt subiecte de studiu intens pentru biologii marini. Dintre acestia, delfinii se remarca printr-un comportament specific si prietenos cu oamenii.

Aceste mamifere marine sunt considerate a fi evoluat dintr-o specie de mamifere terestre, acum 50 sau 60 de milioane de ani in urma. Dintre mamiferele acvatice, delfinii sunt cel mai bine adaptati, un fapt interesant este ca sunt rude apropiate cu hipopotamii, camilele si bovinele.

Exista la ora actuala peste 32 de specii de delfini, fiecare dintre ele unica prin colorit si constitutie, majoritatea din aceste 32 de specii traind in apa sarata, dar existand si cateva specii care traiesc in apa dulce.

Cu privire la obiceiurile alimentare ale delfinilor, acestia consuma intre 20-22 kg peste zilnic. Depinde si de zona unde se afla si de anotimp; in functie de continutul in grasime al pestelui pe care in consuma, delfinii hotarasc si cat de mult pot sa manance, au un simt aparte de a intelege si a trata senzatia de foame.

Exista specii de delfini care au o speranta de viata de 40 pana la 50 de ani, insa in medie delfinii traiesc intre 17 si 25 ani. Speciile care rezista pana la 50 ani reusesc sa supravietuiasca fara vreo interventie umana, fara vreo ingrijire din partea unui medic veterinar. Agilitatea si energia lor este data de modul cum au evoluat.

Delfinii si relatiile cu oamenii – in acest sens interesul delfinilor pentru oameni este la fel de mare precum si interesul oamenilor pentru ei. Multi inotatori, marinari sau oameni aflati pe mare, in barci, sesizau delfini care scoteau capul la suprafata si ii urmareau. Delfinii sunt considerati un simbol de agilitate, bucurie si sanatate in multe culturi. Abilitatile de socializare si inteligenta lor i-a intrigat tot timpul pe oameni; delfinii comunica intre ei prin sunete cu o frecventa specifica, similare echipamentului sonar.

Cateva alte curiozitati sunt enumerate in cele ce urmeaza:

– abilitatile de ecolocatie ale delfinilor depasesc performantele sistemelor sonar inventate de om

– delfinii se pot recunoaste in oglinda

– au puteri vindecatoare si pot ameliora diverse suferinte ale oamenilor

– delfinii dorm, in general, cu unul dintre ochi deschis

– orca, balena ucigasa, este cea mai mare specie de delfin cunoscuta

– pot sa se scufunde pana la o adancime de 260 metri

– creierul unui delfin are 1700-1800 grame in timp ce creierul uman aproximativ 1200 grame

Acestea au fost cateva curiozitati despre delfini, din pacate unele specii au ajuns in pericol, si este responsabilitatea noastra sa impiedicam ca aceste specii sa ajunga pe cale de disparitie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *