Abilitatile bune de comunicare sunt foarte importante in orice aspect al vietii. Spre exemplu, te pot ajuta sa obtii o slujba mai buna, te pot face sa ai performante mai bune la munca, te scot in evidenta fata de altii si iti imbunatatesc relatiile cu ceilalti. Abilitatile bune de comunicare te pot ajuta sa treci peste complexele pe care le ai de infruntat in diverse aspecte ale vietii. Procesul imbunatatirii acestor abilitati te pot ajuta sa aduci astfel o schimbare in multe aspecte ale vietii. Cum sa faci asta? Citeste in continuare.
Observa – daca abilitatile de comunicare pe care le ai sunt la un nivel foarte scazut, nu iti gasesti adesea cuvintele, fie la munca fie cand vine vorba de relatiile personale, trebuie intotdeauna sa iti amintesti ca tebuie sa observi oamenii care reusesc sa comunice eficient. Priveste si observa persoanele din jur carora le vine foarte usor sa initieze si sa poarte conversatii.
Asculta – in comunicare nu este vorba doar despre a vorbi eficient si intr-o maniera impresionanta. Nimanui nu ii place sa stea de vorba cu o persoana care nu asculta niciodata. Trebuie astfel sa iti amintesti sa fii si un bun ascultator. Este un factor care adesea este trecut cu vederea de multa lume. Este foarte important sa fii un bun ascultator, pentru a putea intelege ceea ce incearca ceilalti sa transmita, si pentru a raspunde corespunzator.
Nu te grabi – gandeste-te de doua ori inainte de a vorbi o data. Cand conversezi cu cineva, aminteste-ti ca trebuie sa te gandesti bine inainte de a reactiona la ceea ce zice. Reactiile impulsive adesea scot la lumina cuvinte nepotrivite, sau nu reusesc sa transmita exact ceea ce iti doresti.
Gandeste pozitiv – te va ajuta sa treci peste blocaje, in special in momentul in care trebuie sa sustii un discurs sau o cuvantare in fata unui public numeros. Increderea in sine este elementul cheie pentru o comunicare eficienta.
Simtul umorului – ajuta in orice conversatie. Dezvolta-l si foloseste-l. Ai totusi grija sa nu ranesti sentimentele celorlalti, nu incerca sa fii prea amuzant, trebuie totusi sa pastrezi o limita.
Citeste – fie ca sunt ziare, reviste, carti – dezvolta dragostea pentru citit. O persoana care citeste mult are cunostinte despre subiecte diverse si nu se simte pe dinafara cand se poarta o discutie.
Nu judeca – evita sa consideri ca ceea ce spui este tot timpul corect. Acest lucru va crea o anumita bariera cu care te vei confurnta la inceputul oricarei conversatii. O persoana eficienta din punct de vedere al comunicarii isi face un obiectiv din a asculta toate parerile celorlalti inainte de a vorbi.
De asemenea trebuie sa iti amintesti sa fii politicos si sa ai un limbaj corporal adecvat. Mentine tot timpul contactul vizual, adopta o pozitie dreapta, corespunzatoare, ofera strangeri de mana ferme, si incearca sa nu trimit semnale gresite prin diverse gesturi precum incrucisarea bratelor sau picioarelor.
Urmand aceste sfaturi vei reusi sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare si vei reusi sa te conectezi mai bine cu ceilalti, pentru a-ti construi relatii de succes ce iti vor aduce acel sentiment de armonie, imbunatatindu-ti atat viata personala cat si cea profesionala.