Credinte si superstitii

superstitii

De fiecare data cand stranuti, cineva iti spune „sanatate” sau „noroc”, indiferent de partea de lume de care apartii. Majoritatea superstitiilor si credintelor sunt caracterizate de lipsa unei explicatii logice si sunt transmise din generatie in generatie. S-au inradacinat atat de mult in societate, incat este imposibil pentru o persoana sa le ignore chiar daca nu crede in ele. Iata cateva superstitii comune intalnite in intreaga lume.

  • Pisica neagra este cu siguranta cel mai cunoscut animal cand vine vorba de ghinion. Daca iti taie calea, este un semn de ghinion. Surprinzator, exista si persoane ce cred ca pisica neagra aduce noroc cand te intalnesti cu ea, si il ia cu dansa cand se indeparteaza.
  • Animalele si moartea se pare ca au o conexiune foarte puternica in lumea superstitiilor. Un liliac ce inconjoara casa de trei ori, o pasare care intra in casa, cainii care urla cand un membru al familiei este bolnav, toate acestea se pare ca nu sunt deloc semne bune, indicand posibilul deces al unui membru al familiei.
  • Ziua de vineri 13 este considerata nefasta in majoritatea regiunilor lumii. Mai exista insa si anumite date considerate a fi aducatoare de ghinion, cum au fost 11.11.2011 sau 21.02.2012.
  • A trece pe sub o scara este peste tot considerat a aduce ghinion. La fel si a darui un portofel fara nici un ban in el, a aprinde trei tigari cu acelasi chibrit, a deschide umbrela in casa, chiar si a fluiera – conform unor credinte. In unele culturi, mirele care scapa verigheta indica o casatorie nu tocmai benefica.
  • Sunt si superstitii legate de noroc. Obiecte precum un picior de iepure, o potcoava, un trifoi cu patru foi aduc noroc persoanei. O alta superstitie spune ca daca reusesti din prima sa stingi toate lumanarile de pe tortul de ziua ta dorinta pe care ti-ai pus-o se va indeplini.
  • O alta superstitie foarte cunoscuta este cea legata de spargerea oglinzii. Vei avea sapte ani de ghinion daca faci asta. Daca o oglinda din casa cade si se sparge, e un semn ca va muri cineva din acea casa.
  • O anume actiune poate avea interpretari diferite in culturi sau regiuni diferite. Astfel in China, daca ti se zbate ochiul stang e un semn bun, in timp ce in India este considerat a nu fi de bun augur acest lucru.

Acestea au fost cateva din cele mai comune superstitii care continua sa fie urmate cu religiozitate in diferite parti ale lumii. Daca in sinea lor superstitiile nu sunt o problema, modul fanatic in care sunt respectate poate deveni uneori problematic. Diverse organizatii din intreaga lume incearca sa elimine astfel de credinte si de practici. Masura in care s-au inradacinat in societate face evident insa faptul ca va trebui un urias efort pentru a scapa in totalitate de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *