Ce rol pot avea organismele internationale in criza din Ucraina

Grupurile si forumurile internationale precum G-7, Fondul Monetar Internation si Natiunile Unite incearca toate sa rezolve criza curenta. The G-7 a emis o declaratie puternica pe 1 Martie, condamnand Rusia pentru actiunile sale in estul Ucrainei si suspendand planurile pentru un viitor forum G-8 care urma sa fie tinut in Sochi, vara asta in Iunie.

Aceasta miscare este facuta fie sa-l faca de rusine sau sa puna presiune asupra lui Putin, sa-l aduca inapoi la tarm in asa fel incat gazda sa nu ramana sa tina un sumit singura.

Liderii Canadei, Frantei, Germaniei, Italiei, Japonie, Angliei, Americii si Presedintele Consiliului Europene si Presedintele Comisiei Europene, se unesc pentru a condamna Federatiei Rusiei, pentru violarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, in contraventie cu obligatiile Rusiei sub UN Charter si contractul din 1997 facut cu Ucraina. Acestia cheama Rusia sa se adreseze securitatii drepturilor omului care le are cu Ucraina prin negocieri directe sau prin mediere sau observatie internationala sub aupiciile UN sau Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa.

IMF-ul intre timp, isi trimite delegati in Kiev saptamana asta in speranta ca vor putea incepe consultatii. Guvernul interimar al Ucrainei vrea 15 miliarde de dolari de la IMF pentru un plan de finantare de urgenta.

Consiliul de securitate UN, din care se intampla ca Rusia sa fie membru permanent s-a intalnit pe 1 Martie cu ambasadorul Ucrainei care le-a cerut sa faca tot posibilul sa opreasca agresiunea Rusiei. Intr-o intalnire din ziua urmatoare, fostul presedinte Ucrainean, Viktor Yanukovych, l-a chemat pe Putin printr-o scrisoare, cerandu-i sa foloseasca fortele armate ale Federatiei Ruse pentru a stabili legitimitate, pace, legea si ordinea, stabilitatea si apararea poporului Ucrainei.

Povestea pe scurt : Cu Rusia fiind membra a Consiliului de Securitate, grupul nu poate face nimic in afara de a emite o serie de condamnari, intalniri coordonate si sa sufle aer cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *