Esti antreprenor. Ai o idee. Infiintezi o firma. Firma incepe sa se dezvolte. Creste portofoliul de clienti. Scad incasarile. La aceasta ultima parte poate ca nu te asteptai, insa se intampla frecvent. Daca nu ai patit asta niciodata in activitatea de business, inseamna ca esti pur si simplu un norocos.
De foarte multe ori companiile si organizatiile care presteaza lucrari, ofera servicii sau pun la dispozitia clientilor produse care sa le indeplineasca nevoile, ajung in situatia de a avea facturi neincasate. Motivul? Clientul intra in incapacitate de plata, are la randul sau o situatie nefavorabila cu incasarile proprii si nu poate efectua plati, sau uita pur si simplu ca are facturi de achitat.
Primul pas este sa afli acest lucru – de obicei ti-l spune contabilul, in fiecare luna, cand trage o linie si vede situatia incasarilor si platilor. Daca vrei sa mai ai vreo sansa de a recupera acei bani blocati de intarzierea platii, trebuie sa treci imediat la pasul 2.
Pasul 2: contacteaza clientul restant. Aici ai la alegere numeroase strategii. Fie trimiti un SMS, un email sau contactezi clientul telefonic. La o convorbire telefonica trebuie sa fii insa atent, pentru ca daca intri direct in subiect si ii spui ca are facturi restante, s-ar putea sa nu ii pice prea bine vestea. Gaseste un alt subiect cu care sa incepi, pentru ca apoi sa introduci in discutie si problema restantelor.
Clientul poate sa gaseasca diverse motive pentru care nu a achitat la timp factura. Are la randul sau sume blocate de parteneri sau terte persoane care nu si-au achitat obligatiile, poate sa spuna ca pur si simplu a uitat sau ca efectiv nu are de unde sa plateasca – pentru ca incasarile i-au mers prost in luna respectiva. In acest caz probabil ca iti va cere o amanare a platii – atentie insa daca oferi o astfel de amanare: trebuie sa reiei periodic pasii anteriori. Suni, trimiti email-uri cu remindere despre restante, mentii un contact tot timpul, pana la rezolvarea problemei.
Pasul 3: Daca nici una din strategiile anterioare nu a functionat, se impun masuri mai drastice. Bineinteles, recomandarile mele se aplica numai in cazul in care tot ceea ce oferi o faci in baza unui contract. Daca ai scris, negru pe alb, totul, de la obligatii de plata si pana la clauze de recuperare a creantelor, esti asigurat.
Pas 3.1: Contacteaza un avocat, daca nu ai deja unul. Trebuie sa ai si un avocat, la fel cum ai un contabil, un agent de vanzari, un specialist tehnic sau orice alt angajat vital din organizatie. Avocatul stie cel mai bine sa iti recupereze banii, fie actionand in instanta, fie cazand la o intelegere cu respectivul client.
Pas 3.2: Sa spunem ca strategiile anterioare tot nu functioneaza. Avocatul nu reuseste sa cada la o intelegere cu clientul, cheltuielile de judecata nu ajuta cu nimic si trimiterea in instanta nu este o optiune rapida si eficienta. Mai ai, totusi, o solutie: apeleaza la o firma de recuperari.
In acest caz, daca oferi produse si servicii la nivel national, este indicat sa gasesti o firma cu reprezentante in fiecare judet al tarii. Sa spunem ca iti desfasori activitatea in Bucuresti si ai un client din Cluj care nu ti-a achitat una sau mai multe facturi. De preferat este sa apelezi la o firma de recuperari creante in Cluj-Napoca, pentru a evita cheltuieli suplimentare. Daca alegi o firma de recuperare creante din Bucuresti, astfel de cheltuieli pot sa apara legate de deplasari si altele.
Autor: Catalin Mihai Sotropa