Cearcanele pot fi o problema deranjanta, te fac sa arati obosit si imbatranit. Desi adesea dam vina pe lipsa de odihna si pe oboseala pentru dezvoltarea zonelor pigmentate mai intunecat de sub ochi, aceasta conditie poate fi cauzata si de multi alti factori. Cateva din principalii factori ce cauzeaza cearcanele sunt discutati in cele ce urmeaza.
Alergiile pot sa cauzeze iritatii ale ochilor sau mancarimi, care obliga persoana afectata sa isi frece ochii frecvent. Scarpinarea sau frecarea intensa a ochilor poate provoca intunecarea culorii pielii sub ochi.
Eczeme – la fel ca si alergiile sau alte afectiuni ale pielii, eczemele pot provoca aparitia cearcanelor la unele persoane. Eczemele provoaca inflamarea si iritarea ochilor, ceea ce aduce la cearcane in jurul ochilor.
Factori ereditari – uneori aceasta conditie este prezenta si datorita geneticii. Tendinta de a dezvolta cearcane, pigmentatie suplimentara sub ochi, poate fi si mostenita si poate sa nu depinda de odihna insuficienta sau alte cauze medicale. Unele persoane mostenesc o piele mai transparenta, de aceea venele de sub ochi pot sa arate mai colorate, intunecate, proeminente.
Lipsa somnului si oboseala sunt cauzele cele mai comune ale cearcanelor. Imbatranirea este de asemenea un factor, intrucat odata cu inaintarea in varsta cearcanele devin mai pronuntate. Expunerea la soare poate fi de asemenea o cauza, deficientele nutritionale la fel, chiar si racelile comune sau infectiile pot provoca cearcane.
Pe langa toate posibilele cauze mentionate anterior, cearcanele mai pot fi asociate cu factori precum fumatul, consumul excesiv de cafea sau bauturi alcoolice, stres, anemie, anumite tratamente medicamentoase sau altele.
Este posibila reducerea cearcanelor cu ajutorul unor remedii naturale si prin cateva schimbari facute in stilul de viata. Este necesara de asemenea odihna suficienta, o dieta echilibrata, un consum de apa zilnic, evitarea fumatului si reducerea consumului de alcool pentru ca cearcanele sa nu strice aspectul fetei.