In functie de modul in care il privim, corpul uman fie este unul din cele mai vulnerabile lucruri de pe planeta, fie este cel mai rezistent lucru care exista pe lume. Este adevarat ca oamenii sunt capabili sa faca lucruri uimitoare – sa vindecam acolo unde sangeram, sa atacam si sa distrugem invadatori microbieni, si chiar sa ne punem oasele la loc. Insa, in ciuda celor mai multe abilitati de care dam dovada, ramanem, in continuare, destul de delicati daca este sa luam in considerare universul care ne inconjoara. Exista o zona mica de conditii optime in care putem evolua si trai, iar lucrurile care nu prezinta importanta in Univers – cum ar fi o baie de oxigen, frig exagerat, un episod acut de radiatie nucleara – ar insemna sfarsitul evolutiei noastre tereste.
Dar care sunt limitele supravieturii noastre si ce se petrece cu trupul nostru daca incercam sa le incalcam? Una din cele mai interesante limite este reprezentata de presiunea apei.
Ce este presiunea apei?
Presiunea este marimea fizica definita prin raportul dintre forta si unitatea de suprafata – fiind forta care actioneaza pe o anumita suprafata. Apa este de 800 de ori mai densa decat aerul, astfel ca la nivelul marii organismul suporta doar presiunea atmosferica, pe care nu o percepe ca fiind o forta.
Efectele presiunii apei asupra organismului uman
Cu cat profunzimea apei creste, cu atat creste si presiunea apei. Un efect extrem de important este asupra volumului gazului din plamani. Legea gazelor spune ca volumul acestora depinde in mod invers proportional de presiune. La o adancime de 30 de metri, unde presiunea este de 4 ori mai mare decat cea atmosferica, volumul gazului se reduce de circa 4 ori. Aceasta reducere a volumului in adancime, si cresterea acestuia in momentul in care se revine la suprafata, are un efect important asupra organismului uman.
Daca ajungi cumva, sa fii prins in abisul oceanului – cea mai adanca parte a oceanelor – exista putine lucruri ”pentru care ar trebui sa iti faci griji”. Lipsa oxigenului, frigul insuportabil si unele creaturi de-a dreptul inspaimantatoare dar si forta presiunii care apasa asupra organismului tau ar deveni amenintari imediate. Din moment ce presiunea interna a organismului este cu mult mai mica decat presiunea ambientala, plamanii nu vor avea puterea sa opuna rezistenta impotriva presiunii din apa. La un nivel destul de adanc din apa, plamanii ar ceda imediat, ceea ce ar determina decesul. Aceasta ar fi cea mai extrema consecinta a presiunii din apa, insa din fericire pentru noi, nimeni nu va fi nevoit vreodata sa se confrunte cu presiunea de la fundul oceanului.