Cafea vs energizant

cafea energizant

Pentru oricine petrece multe ore in fata ecranului computerului sau lucreaza pana tarziu la birou, cafeaua este solutia salvatoare. Te trezeste dimineata, te destreseaza in timpul zilei si este considerata cea mai consumata bautura din lume.

Apoi sunt si energizantele. Bauturi miraculoase care iti cresc nivelul energetic si te mentin activ pe parcursul intregii zile, au crescut in popularitate pe parcursul timpului, fiind o alegere preferata in majoritate de tineri.

Lucrul ce il au in comun cafeaua si energizantele este reprezentat de cofeina. Aceasta substanta se comporta ca un neurostimulant, activand si reincarcand bateriile sistemului nervos. Dezbaterea despre cofeina are nenumarate pareri pro si contra. Este benefica? Este daunatoare? Ce cantitate este benefica? Cat de multa cofeina consumata ajunge sa dauneze?

Cofeina ajuta la procesele de gandire, imbunatateste reflexele fizice, atenueaza oboseala si mareste capacitatea de munca, atat din punct de vedere fizic cat si mental. Pe de alta parte, exista si o limita a consumului, diferita de la o persoana la alta, care poate dauna daca este depasita. Atat energizantele cat si cafeaua au un continut ridicat de cofeina, pericolul devenind iminent in caz de consum excesiv. Din punct de vedere al continutului cofeinei, energizantele si cafeaua se afla la egalitate.

In cele din urma cafeaua si energizantele au acelasi scop. Sunt stimulente energetice si ajuta imbunatatind puterea de concentrare si timpul de reactie. Exista insa si alte beneficii aduse de cofeina, in special cea din cafea. Aceasta reduce riscul aparitiei de afectiuni precum Parkinson, Alzheimer, diabet tip 2 si chiar cancer. Medicamentele si mai ales calmantele isi fac efectul mai rapid, datorita continutului de cofeina. Previne aparitia afectiunilor cardiace si ale ficatului. Nimeni nu spune ca aceeasi cofeina preluata din energizante nu are aceleasi efecte. Energizantele insa au si un continut bogat in zaharuri si alte ingrediente, iar proprietatile lor diuretice pun in pericol de deshidratare organismul, in special cand sunt consumate in combinatie cu alcool.

Promovarea intensa a energizantelor a creat o tendinta precum ca ar fi inlocuitor pentru apa, ceea ce este complet gresit. Concluzia in comparatia dintre cafea si energizante ar fi urmatoarea: ambele sunt sigure pentru organism, bune pentru sanatate, bauturi excelente, doar cand sunt consumate cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *