Cand vine vorba de umflarea cauciucurilor si de realizarea presiunii, prima data mergem cu gandul la presiunea cu aer. Cu toate acestea, presiunea in pneuri poate fi realizata si cu azot. Aeronavele si masinile de curse folosesc de mult timp acest gaz, pentru ca ofera o mai buna stabilitate vehiculelor chiar si in conditii de condus mai extreme.
Beneficiile presiunii cu azot
- Cresterea duratei de viata a pneurilor. Inlocuirea aerului din pneuri cu azot este tot ceea ce este necesar pentru a creste durabilitatea acestora. Azotul ajuta, diminuand procesul de oxidare al jantelor, care sunt responsabile de deteriorarea anvelopelor. Studiile arata ca presiunea cu azot poate prelungi durata de viata a pneurilor cu pana la 30%.
- Economie de combustibil. Dupa cum stim, presiunea adecvata in pneuri optimizeaza si consumul de combustibil, pe langa faptul ca ofera o mai buna siguranta in timpul condusului. Azotul mentine anvelopele umflate o perioada mai lunga de timp, fata de presiunea normala, cu aer.
- Jante fara rugina. Rugina este o problema obisnuita pentru orice proprietar de autovehicul. Aceasta apare datorita actiunii aerului si umezelii asupra jantelor. Azotul, fiind un gaz uscat, nu trece in forma lichida, deci nu se mai pune astfel problema umezelii.
- Este imbunatatita manevrabilitatea vehiculului. Puteti intreba orice proprietar de masina care isi face presiunea pneurilor cu azot. Toti vor spune ca manevrabilitatea a crescut.
- Se imbunatateste performanta pneurilor. Aceasta este data de parametri precum durabilitate, rezistenta, manevrabilitate, studii recent realizate aratand ca presiunea cu azot imbunatateste toti acesti parametri
Singurul neajuns ar putea fi considerat costul. Presiunea cu azot costa mai mult decat presiunea cu aer, insa acest singur dezavantaj este net depasit de toate beneficiile pe care le ofera azotul pentru pneuri, pentru siguranta in condus, manevrabilitate, optimizarea consumului de combustibil si toate celelalte.