Avantaje si dezavantaje de a fi freelancer

freelancer

Probabil oricui ii surade ideea de a munci pentru propriul interes, de a nu trebui sa raspunda in fata unui sef sau superior, insa nu sunt foarte multi cei potriviti pentru a incepe o cariera in freelancing. Intr-adevar o astfel de alegere vine cu un set de avantaje; exista insa si unele neajunsuri care pot anula din start toate eforturile.

Cei ce lucreaza ca freelanceri au un program flexibil. Probabil acesta ar fi cel mai important atu de care beneficiaza: nu sunt constransi de rigiditatea unui program prestabilit, pot lucra dupa propriul ritm, au pauze oricand doresc si isi stabilesc prioritatile in functie de proiectele abordate si de clienti.

Un alt avantaj este legat de faptul ca munca de freelancer poate fi facuta de oriunde. Nu mai esti limitat de un birou sau de un spatiu unde trebuie sa stai si sa lucrezi 8 ore. Joburile de freelancer, precum cel de content writer, fotograf, ori consultant pe diverse domenii, iti permit sa lucrezi din confortul propriei locuinte, comunicand cu clientii doar telefonic sau prin email.

Lucrand ca freelancer, poti refuza un client oricand – fiind angajat nu ai optiunea asta. Avantajul de a-ti putea selecta clientii cu care sa colaborezi iti permite sa iti organizezi mai bine timpul si proiectele pe care le abordezi.

Desi ideea de a fi propriul tau sef iti poate surade, exista si o serie de neajunsuri ale freelancing-ului. Unul dintre ele ar fi faptul ca trebuie sa iti gasesti singur clientii, iar acest lucru poate fi destul de dificil. Fiind angajat ai sarcini trasate si clienti de care sa te ocupi, insa ca freelancer pot trece chiar saptamani pana cand un client sa fie interesat de ceea ce oferi.

Salariul nu este unul fix in meseria de freelancer. Nu mai ai acea siguranta pe care ti-o ofera un contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, astfel ca a fi propriul sef nu este tot timpul la fel de profitabil. Va trebui sa depui tot timpul eforturi sustinute pentru a evita nesiguranta financiara. Cu toate avantajele si dezavantajele, daca a fi propriul sef este ceea ce iti doresti, poti reusi. Ai nevoie insa de perseverenta, rabdare, vointa si putere de organizare, altfel cariera de freelancer este sortita esecului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *