Arta convingerii in vanzari

convingere

Cui nu i-ar place sa influenteze in propriul interes pentru a beneficia de situatia in care se afla? In special in domeniul afacerilor si al negocierilor este o problema foarte importanta si necesita anumite abilitati si experienta. Situatii ce necesita si implicarea altora pot adesea deveni frustrante in momentul in care acele persoane nu coopereaza conform asteptarilor sau chiar deloc.

In vanzari astfel de situatii sunt provocari la ordinea zilei, in fiecare zi incerci sa convingi si sa vinzi ceva cuiva. Cu cat esti mai bun la capitolul comunicare, cu atat vei avea si rezultate mai bune. Iata cateva componente esentiale pentru o comunicare cat mai convingatoare.

1. Feedback-ul. Informatiile pe care le oferi in prezentare trebuie sa fie intelese foarte bine de catre potentialul client pentru a se ajunge la punctul dorit, de aceea nu trebuie sa ignori micile semne de aprobare sau dezaprobare ale acestuia pe parcursul prezentarii. Daca aceste semne nu exista sau nu sunt vizibile, poti intercala discursul comunicarii cu niste intrebari pentru a cere pareri si impresii ale persoanei pe care incerci sa o convingi.

2. Empatia. Foarte importanta. Incearca sa te pui in locul clientului, sa realizezi ceea ce vrea si ceea ce are nevoie. Foloseste un limbaj pe care sa il inteleaga si cauta pe cat posibil sa ii starnesti interesul.

3. Pastreaza lucrurile simple. Nu bombarda persoana cu un val de informatii. Foloseste cuvinte si materiale pe care sa le inteleaga bine si usor, un limbaj adecvat fiecarui client in parte, unde este nevoie foloseste-te de termeni tehnici, in celelalte cazuri pastreaza un limbaj comun.

4. Asculta! Este o cheie importanta in succes indiferent de segment, ascultarea nu este specifica doar vanzarilor. Asculta ceea ce spune persoana, ceea ce simte, ceea ce gandeste si cauta pe cat posibil sa ii observi si gesturile si limbajul nonverbal. Te va ajuta sa intelegi mai bine persoana.

5. Pastreaza atitudinea potrivita – entuziasmul! O atitudine pozitiva si entuziasta nu inseamna o abordare agresiva, este doar o atitudine ce va ajuta la rezolvarea problemelor clientilor.

In concluzie, puterea de convingere tine de anume caracteristici precum: afisarea de empatie, ascultare in loc de vorbit si o atitudine entuziasta corespunzatoare. Tinand cont de toate acestea, pana la succes mai este de facut un singur pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *