Ar trebui interzis Facebook la locul de munca?

facebook la munca

Cum renumita retea de socializare acapareaza din ce in ce mai multa lume, tot mai multi angajati isi verifica profilele si noutatile chiar si in timpul orelor de program. Exista unii angajati verifica Facebook-ul din timp in timp si apoi se intorc la treaba, insa sunt altii care petrec intreaga zi conectati si nu fac nimic altceva. Acest lucru duce la scaderea productivitatii, insa se pare ca doar cateva minute de verificare a noutatilor pot fi revigorante si benefice atat pentru persoana cat si pentru organizatie. Un numar din ce in ce mai mare de companii profita de beneficiile oferite de aceasta retea de socializare pentru a-si promova produsele si serviciile, tintind clienti potentiali din intreaga lume. Ramane deci intrebarea: ar trebui sau nu interzis Facebook-ul la serviciu?

Majoritatea plecam de la premisa ca stam doar 10 minute si apoi ne intoarcem la ceea ce aveam de facut, insa ajungem sa amanam intoarcerea la treaba uneori pentru cateva ore. Trebuie sa recunoastem, provoaca dependenta, astfel afecteaza productivitatea. Acesta este unul din motivele pentru care ar trebui interzis.

Confidentialitatea datelor companiei este un alt motiv pentru interzicerea Facebook-ului la serviciu, intrucat angajatii tind sa dezvaluie uneori date despre compania unde lucreaza: cea mai recenta fuziune, achizitie sau o noua strategie.

Pe de alta parte, tolerarea Facebook-ului poate imbunatati creativitatea angajatilor. Dupa cateva ore la rand de munca, o pauza este esentiala. Poate ca se cauta rezolvarea unei anumite probleme, o scurta pauza, o deconectare poate fi acea rupere de ritm care sa aduca o idee noua. De asemenea autorizarea folosirii Facebook la locul de munca arata faptul ca angajatorul are incredere in capacitatea angajatilor de a ramane concentrati pe ceea ce au de facut, le ofera un grad de libertate in plus si astfel se vor simti mai pretiosi in cadrul firmei sau organizatiei.

Decizia daca accesarea Facebook este permisa sau nu la munca depinde de cultura organizationala a fiecarei firme, de domeniul sau, de strategia de marketing, de obiective si asa mai departe. Din punct de vedere al angajatilor, Facebook-ul trebuie tolerat. Organizatia insa trebuie sa ia decizia care ii favorizeaza cel mai bine interesele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *