Alegerea jocurilor pentru copii – o responsabilitate pentru parinti

Jocurile sunt foarte importante pentru orice copil deoarece acestea il dezvolta pe cel mic, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic. Copilul reuseste sa dobandeasca prin job diferite capacitati si experiente noi. El poate sa isi cultive spiritul de observatie, gandirea, spiritul artistic si memoria.

Pentru ca jocul este atat de important pentru cei mici este important ca parintii sa alimenteze aceasta pasiune a celor mici. Ei pot cumpara o gama diversificata de jucarii pentru copii potrivite pentru orice varsta a copilului.

Jocul este absolut crucial atunci cand discutam despre dezvoltarea normala a copilui, mai ales ca aceasta include dezvoltarea sociala, emotionala, cognitiva si psihica a copilului. Jocul copilului satisface necesitatile principale ale acestuia si anume: necesitatea de a se misca, de a crea, de a fi acceptat, de a-si satisface curiozitatile si nu in ultimul rand de a distruge. Ultima necesitate este greu de inteles, mai ales de parinti, insa aceasta exprima spiritul de cercetare a copilului.

Esenta jocului este explorarea, iar pentru inceput acesta incepe prin simpla observatie si analizarea obiectelor din jur, ca apoi sa fie explorate celelalte posibilitati: cataratul, mersul, ansamblarea si distrugerea diferitelor obiecte, etc. Odata cu inaintarea in varsta se schimba si stilul de joaca. Acesta devine mult mai complex si imaginativ. Copiii isi exerseaza prin joc diferitele abilitati si calitati precum independenta, creativitatea, curiozitatea si capacitatea de a rezolva unele probleme.

Jocul poate fi considerat de asemenea si o metoda foarte buna de explorare a sentimentelor si valorilor personale. De multe ori impartirea jucariilor cu alti copii sau cu fratii este precedata de oferirea acestora unei papusi sau primul „multumesc” sau „te rog” poate sa fie exprimat accidental in timpul unui joc imaginar cu prietenii sau jucariile acestuia.

Jocurile indicate pentru copii difera de la o varsta la alta. Jocul se alege in functie de personalitatea, sexul sau preferintele celui mic. Nu trebuie sa uitam ca jocul are un impact foarte mare asupra dezvoltarii copilului si de accea alegerea unui joc potrivit poate inseamna o responsabilitate destul de mare pentru parinri.

De exemplu, un sugar de 3-4 luni trebuie sa se joace cu jucarii mari, de plus sau cu alte jucarii care nu necesita manevrare dificila pentru utilizare. Dupa ce trec de varsta de un an, copiii incep sa isi formeze anumite preferinte si vor vrea sa se joace cu jucarii mult mai complexe.