Izolatia potrivita ofera avantaje multiple. Principalul ar fi insa faptul ca se mentine nivelul de confort termic in orice incinta, indiferent de anotimp. Temperatura racoroasa este mentinuta pe timpul verii, iar in sezonul rece se pastreaza mai bine caldura in interior. O izolatie buna ajuta considerabil la reducerea costurilor cu intretinerea, dar si la eliminarea condensului si la reducerea sanselor aparitiei de igrasie sau mucegai in locuinte.
Ca si materiale izolatoare, exista disponibile variante multiple. Fiecare are propriile avantaje si caracteristici, unele materiale izolatoare fiind indicate pentru anumite situatii, spre deosebire de altele. Care ar fi acestea vedem in continuare.
Exista posibilitatea izolarii cu celuloza. Aceasta este fabricata din hartie reciclata, tratata cu substante ignifuge, avand posibilitatea de a rezista la foc continuu pana la o ora. Ca tip de izolatie ecologica, izolatia cu celuloza este realizata de decenii, o solutie perfecta pentru izolarea peretilor interiori sau exteriori, a podurilor sau mansardelor. De asemenea, celuloza detine si proprietati excelente de izolare acustica.
Polistirenul reprezinta o alta optiune foarte utilizata in materie de izolatii. Motivul principal il reprezinta costurile reduse, insa si usurinta de montaj se incadreaza ca si avantaj. Exista doua tipuri de polistiren: cel expandat si cel extrudat. Polistirenul expandat este folosit cu preponderenta la izolatiile exterioare, fiind extrem de util chiar si in cazul in care anumiti pereti necesita indreptare. Izolarea termica pe care o ofera se completeaza astfel cu usurinta de montare si utilitatea.
Polistirenul extrudat are o alta textura si este mai potrivit pentru izolatii la interioare. Principala proprietate a polistirenului extrudat, desi are numeroase avantaje, este cea de a nu permite infiltratia apei spre interior. Din acest motiv, polistirenul extrudat este si folosit mai ales la izolatii interioare. Exista desigur si varianta tratarii acestui tip de polistiren, pentru imbunatatirea proprietatilor sale. Se poate obtine astfel polistiren extrudat ignifugat care rezista foarte bine la foc, prevenind extinderea acestuia.
Vata de sticla reprezinta un alt tip de izolatie, fiind folosita cu precadere pentru lucrari de mansardare. Avantajul costurilor reduse si al usurintei de montaj recomanda vata de sticla ca solutie pentru umplerea cavitatilor peretilor si mansardelor.
Vata minerala, avand la baza cenusa vulcanica, prezinta un dublu avantaj la izolare: protejeaza atat din punct de vedere termic cat si fonic o constructie. Proprietatea de a nu retine apa recomanda utilizarea de vata minerala pentru lucrari de acoperis sau mansardare, dar si pentru izolarea peretilor.
Spuma poliuretanica reprezinta o solutie mai moderna in materie de izolatii. Produsul este pe baza de petrol si necesita echipament special pentru pulverizare si aplicare a spumei, motiv pentru care izolatia cu spuma poliuretanica trebuie facuta doar de catre specialisti avizati. In principal acest tip de izolatie este utilizat in situatiile in care se impune reducerea scurgerilor de aer; cu toate acestea, izolatia cu spuma poliuretanica poate fi folosita si pentru structuri intregi. Neajunsul ar fi costurile ridicate, comparativ cu celelalte variante de izolatii, sau faptul ca excesul pulverizat nu mai poate fi folosit sau reciclat in vreun fel.
Oricare ar fi solutia aleasa, cert ramane un singur fapt: o izolatie buna creste gradul de confort in orice incinta si contribuie de asemenea la reducerea costurilor cu energia termica.