Inima are un rol deosebit pentru sanatate. Parte principala a sistemului circulator, aceasta are rolul de a pune in miscare sangele si de a mentine viata. Bolile inimii sunt unele dintre cele mai periculoase si mai frecvent intalnite. Hipertensiunea, arteroscleroza, aritmiile si infarctul sunt intalnite din ce in ce mai des. Pentru a putea preveni aceste afectiuni si pentru a sti ce obiceiuri iti afecteaza inima fii atent in ideile ce urmeaza.
1.Alimentatia necorespunzatoare
Stilul de viata pe care-l avem este in mod direct raspunzator de starea de sanatate a noastra. Alimentatia este primul aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere. Incearca sa pastrezi o dieta echilibrata in macronutrienti, vitamine si minerale. Evita mancarea prajita si grasimile, respectiv dulciurile in exces.
Stiai ca o greutate ce e peste limita normala va solicita mai mult inima? Trebuie sa ai grija cat de mult mananci si ce anume. Poti apela si la sfaturile oferite de un specialist. Poti programa o vizita la nutritionist, iar acesta iti va putea da o dieta personalizata si adaptata cu nevoile tale.
De asemenea, este bine sa eviti excesul de cafea, tigari sau alcool. Acestea, daca sunt consumate peste masura, pot avea un efect negativ asupra circulatiei.
2.Stresul
Mediul de acasa, cel de la lucru, problemele ce pot aparea zi de zi si multe alte griji, ne imping sa avem un stil de viata agitat si in care stresul sa ne acapareze. Daca nu vei face o schimbare aceste lucruri te vor imbolnavi.
Este important sa eviti sa te enervezi, sa fii ingrijorat si suparat. Incearca sa gasesti mereu o rezolvare, sa vezi solutia in orice situatie si sa prezinti partea plina a paharului. Profita de orice moment in care te poti bucura cu familia, prietenii, razi, fii vesel si deconecteaza-te din cand in cand de griji. Alege sa faci o plimbare prin natura. Cu siguranta iti va face foarte mult bine.
3.Sedentarismul
Lipsa de miscare este unul dintre principalii inamici ai sanatatii. Sedentarismul este din ce in ce mai prezent intr-o societate in care majoritatea activitatilor se desfasoara intr-un birou, in fata calculatorului si mijloacele de transport sunt folosite cu lejeritate.
Contractiile inime sunt in stransa legatura cu miocardul. Acesta este cea mai groasa parte a peretelui cardic si este format din tesut muscular. Ei bine, lipsa de exercitii fizice poate afecta direct fiziologia inimii.
Simple exercitii de inviorare, stretching, timp de 30 de minute pe zi sunt suficiente pentru a mentine sanatoasa inima.
4.Efortul exhaustiv
Comparativ cu sedentarismul, nici un efort foarte puternic nu va fi benefic pentru inima. Inceperea unei activitati ce implica un efort intens, executat brusc, poate fi extrem de daunatoare. Orice antrenament sportiv trebuie sa creasca progresiv efortul, sa aiba loc o incalzire si dupa antrenament sa se incetineasca usor activitatea.
5.Fuga de doctor
Unul dintre cele mai specifice obiceiuri pentru romani este cel de a evita sa mearga la doctor. Multe persoane sunt puternic increzatoare in starea lor de sanatate si nici nu iau in calcul sa aiba parte de un consult periodic. Mai grave sunt situatiile in care pentru anumite afectiuni se folosesc medicamente fara a fi prescrise de catre medicul specialist.
Iti recomand sa mergi periodic la o consultatie. In cazul in care iti doresti sa ai parte de un nivel ridicat din punct de vedere al calitatii, serviciul de cardiologie Targu Mures ofera multa seriozitate si profesionalism. Fiind si un important centru universitar in domeniul medicinei, Targu Mures este recunoscut pentru nivelul de cunostinte, infrastructura si cercetare a afectiunilor cardiologice.