Importanta si rolul irigatiilor in agricultura. Ce nu stiai despre tehnologia folosita si cum a evoluat aceasta

furtune tehno vest

Agricultura este una dintre cele mai vechi si una dintre cele mai importante activitati ale omului. Totul a inceput odata cu asezarea omului in diferite zone si dezvoltarea micilor comunitati. In felul acesta, vanatul si pescuitul nu a mai reprezentat singura sursa de hrana. Agricultura a putut satisface nevoia de hrana. In functie de plantele si culturile dezvoltate, factorii climatici joaca un rol important. In principa, agricutura este strans legata de sursele de apa sau un regimul de precipitatii suficient pentru ca vegetatia sa prospere.

Cum a aparut nevoia de a iriga

Din cauza instabilitatii vremii si a modificarilor climatice, cantitatea de apa ajunsa la diversele culturi de plante a variat foarte mult. In felul acesta, nu se putea garanta o productie suficienta pentru a satisface nevoile tuturor persoanelor. Solutia care a dus la rezolvarea acestei probleme a fost irigatia.

Cand au aparut primele sisteme de irigatie

Stiai cat de vechi sunt primele sisteme de irigatie? Se estimeaza ca primele astfel de sisteme au fost dezvoltate si folosite chiar din anii 6000 i.Hr. Civilizatiile care au pus in practica aceasta idee au fost cele din Egipt si Mesopotamia. Analizand mai atent, putem observa ca marile civilizatii din istorie s-au dezvoltat in apropierea unor importante cursuri de apa, tocmai din aceasta nevoie de baza.

Egiptul, de exemplu, a fost puternic influentat de Nil, care este unul dintre cele mai importante fluvii ale lumii. Deversarile periodice ale acestui fluviu au oferit cantitatea necesara de apa suprafetelor cultivate si productia de hrana a sporit. In perioadele mai secetoase, insa, lipsa apei trebuie compensata intr-un anume fel. Din acest motiv s-au construit diverse canale cu rol de a iriga pamantul. De asemenea, au fost construite diguri preponderent din piatra, dar si nuiele. In cazul in care terenul era prea inalt pentru a folosi aceste metode se recurgea la ajutorul unor galeti cu o contragreutatea, ce forma o parghie.

In felul acesta s-au gasit primele solutii de a oferi necesarul de apa pentru ca recoltele sa fie bogate.

Aparitia fantanilor

Progresul pe care l-au reprezentat cunostintele despre mediul inconjurator a deschis calea unor oportunitati diferite. Pe langa sursele clasice de apa, din rauri sau precipitatii, solul poate fi unul foarte bogat in continutul de apa, in asa zisele panze freatice. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-au dezvoltat un numar foarte mare de fantani. Alt avantaj important era ca distanta pana la un rau putea fi destul de mare, iar cu apa folosita la irigatii din sol se castiga foarte mult timp.

Dezvoltarea metodelor de irigatie a avut loc in paralel cu tehnologia

Pornind de la primele metode de a iriga, cu galeti, si pana la cele mai moderne, din prezent folosind sisteme automatizate, ele au fost strans legate de progresul si cunostintele tehnologice din acel moment.

Odata cu dezvoltarea motoarelor, scoaterea apei s-a efectuat cu mult mai multa usurinta. Aceasta fost pompata si a reusit sa satisfaca pe deplin cererea de hidratare a culturilor. In felul acesta, cantitatea de apa folosita era foarte mare. Un dezavantaj al acestui lucru e faptul ca mare parte din cantitatea de apa este folosita necorespunzator, fiind mult peste necesarul plantei sau concentrandu-se doar in anumite zone.

Irigatiile la noi in tara

Dezvoltarea sistemelor de irigatie din Romania a cunoscut cea mai importanta crestere in perioada cuprinse intre anii 1950 si 1990 (exact in perioada comunista). In acea perioada s-a amenajat o suprafata foarte mare cu sisteme de irigare, mai exact peste 3 milioane de hectare. Acest lucru a urcat Romania printre primele tari din Europa la acest capitol.

In perioada imediat urmatoare revolutiei, sistemul de irigatii a cunoscut o stagnare, respectiv declin din punct de vedere al folosintei si al performantei.

Tehnologia folosita in prezent

Nivelul tehnologic din prezent a ajutat foarte mult eficientizarea irigatiilor, respectiv a agriculturii. Se folosesc tot felul de tehnologii performante pentru a uda culturile. Pe parcursul istoriei se poate observa foarte clar cum a evoluat acest sistem – plecand de la irigarea efectuata cu ajutorul galetilor, apoi construirea de canale in acelasi scop, a fantanilor, a pomparii apei si pana la irigarea in masa cu ajutorul aparatelor de zbor sau a sistemelor automatizate.

furtune tehno vest

Tehnologia folosita in prezent pune un mare accent pe cantitatea de apa utilizata si precizie. In felul acesta se asigura ca plantele nu au parte de un surplus de apa, ceea ce poate dauna, nu se face o risipa, iar localizarea cat mai corecta a irigatiei creste precizia. Utilizarea cat mai rationala a apei este marele avantaj a tehnologiei contemporane. Astfel, se asigura un raport cat mai optim intre cantitatea de apa utilizata si costurile pe care le implica.

Se pune un mare pret pe calitatea produselor

In cazul unui sistem de irigare eficient, fiecare componenta a sa joaca un rol extrem de important. Pornind de la sistemul de control, la cel de pompare si pana la furtune, acestea trebuie sa se ridice la cele mai inalte standarde din punct de vedere  al calitatii.

Spre exemplu, sistemul de control asigura utilizarea unei cantitati cat mai eficiente de apa, cel de pompare face posibila punerea in miscare, iar furtunele sunt, de asemenea, foarte importante. Cele din urma fac posibila deplasarea apei pe o suprafata mai mare, se confrunta cu diverse presiuni si sunt supuse unor diferite actiuni mecanice, precum contactul cu solul sau alte corpuri dure.

Din aceste motive, alegerea unui furtun de calitate este foarte importanta. Acesta trebuie sa fie capabil sa reziste diferentelor de presiune ce pot exista si sa aiba o rezistenta crescuta. Furtunul este supus unor socuri mecanice diferite sau poate chiar diferente mari de temperatura. In ambele cazuri el trebuie sa reziste si sa asigure un transport cat mai eficient al lichidelor, fara a exista pierderi sau blocaje. Din punct de vedere al calitatii si al raportului dintre aceasta si pret, site-ul www.tehnovest.ro ofera o gama larga de furtune.

Agricultura a jucat si va juca mereu un rol important pentru viata noastra, cu rol primordial in alimentatie. Adaptarea la diferitele conditii pentru a furniza necesarul de apa pentru o recolta bogata a stat la baza setei de cunoastere a omului, a cercetarilor efectuate si al evolutiei tehnologice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *